Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Richard Sulík podáva trestného oznámenie na sporného "eko-aktivistu". Komplikuje život stavebníkom
Zdielať na

Richard Sulík podáva trestného oznámenie na sporného "eko-aktivistu". Komplikuje život stavebníkom

Archívne video

BRATISLAVA / Minister hospodárstva Richard Sulík podáva trestné oznámenie v súvislosti s činnosťou Marcela Slávika a jeho Združenia domových samospráv. To podľa ministra dlhé roky komplikuje život stavebníkov na Slovensku.

Ako ďalej na štvrtkovej tlačovej besede informoval šéf rezortu hospodárstva, tento človek vstupuje do stavebných konaní s nezmyselnými požiadavkami a zdržiava ich, kým nedostane sponzorské pre svoje združenie. Od stavebníkov pritom požaduje napríklad fontánku na streche či trávnik na balkóne. "Splňte, alebo zaplaťte," zhrnul Sulík.

Minister pred pár mesiacmi vyzval verejnosť, aby mu nahlasovala takéto skúsenosti. "Ukázalo sa, že Marcel Slávik úraduje po celom Slovensku. Som očarený jeho všestrannosťou. Marcel Slávik má oči všade, od kultúrnych stavieb cez developerov až po štátne podniky," skonštatoval Sulík s tým, že má rozrobených viacero projektov, všade posiela pripomienky a zdržuje. Zahlcuje úrady a skrýva sa za "akože environmentálne otázky". "Neviem sa ubrániť pocitu, že mu ide len a len o peniaze," zhodnotil minister. Jeho konanie označil za "pokútne" a pre všetkých okrem neho za otravné a zdržujúce.

Sulík verí, že Generálna prokuratúra SR bude v tejto veci konať. Zároveň vyzval aj ďalších staviteľov s podobnými skúsenosťami, aby sa obrátili priamo na neho a poskytli ďalšie svedectvá. Aj podané trestné oznámenie je postavené práve na výpovediach svedkov a Sulík avizuje v tejto veci aj ďalšie kroky, ktoré však zatiaľ nechcel konkretizovať. "Podnikám aj ďalšie kroky, budem konať aj voči samotnému združeniu, využijem všetky možnosti aj legislatívne, aby takéto činnosti neboli možné," prisľúbil. Problém je ale fakt, že takéto konanie umožňuje problematická smernica Európskej únie.

"Generálna prokuratúra dnes zaevidovala trestné oznámenie Ministerstva hospodárstva. Prokurátor po jeho preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," informovala neskôr hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Marcel Slávik však v tomto prípade nie je obyčajným občianskym aktivistom. Patrí do okruhu najbližších ľudí Sulíkovho koaličného kolegu zo Sme rodina - Podpredsedu vlády pre legislatívu, Štefana Hollého. Slávik preňho pracuje ako poradca. Podpredseda Hollý dnes nedvíhal telefón a nereagoval na správy. Slávik sa vyjadril len prostredníctvom tlačovej agentúry.  "Združenie domových samospráv aj ja osobne sme nepolitickí a ohradzujeme sa voči zneužívaniu nášho mena a ekologického aktivizmu na takéto účely. Viem povedať len toľko, že využívame možnosti európskej ekologickej legislatívy, ktorá našu činnosť umožňuje a súčasne zakazuje ekologický aktivizmus akýmkoľvek spôsobom trestať," uvádza Slávik vo svojom stanovisku.

Trnavskej radnici sa nepodarilo získať povolenie na výrub stromov

Plánovaným výrubom stromov v lokalite Zelený kríčok v Trnave sa úrady už zaoberali vyše roka.

Primátor Trnavy Peter Bročka obnovu celej ulice avizoval už v roku 2016, kedy zverejnil aj vizualizácie jej budúceho vzhľadu. Všetky "papierovačky“, vrátane stavebného povolenia a verejného obstarávania na dodávateľa stavebných prác mali byť podľa jeho vtedajšieho vyjadrenia zvládnuté v priebehu roku 2017. Začiatkom tohto roku hovoril o vysokom štádiu pripravenosti celého projektu, ale aj o obštrukciách v prípade získavania povolenia na výrub.

O výrube podľa hovorkyne trnavskej radnice Veroniky Majtánovej pôvodne už v máji minulého roku rozhodla obec Zavar, ktorú na konanie určil Okresný úrad v Trnave. Proti vydanému rozhodnutiu sa odvolalo Združenie domových samospráv z Bratislavy s predsedom Marcelom Slávikom. Okresný úrad v Trnave odvolanie zamietol a prvostupňové rozhodnutie potvrdil. Združenie domových samospráv sa domáhalo preskúmania zákonnosti tohto rozhodnutia na súde. Dôvodom bol spor o to, kto môže v tomto konaní o výrube rozhodovať. Krajský súd v Trnave v marci tohto roku rozhodnutie obce Zavar aj okresného úradu zrušil a vec vrátil Okresnému úradu v Trnave na ďalšie konanie. Ten najnovšie určil, že príslušnou rozhodovať v tomto konaní bude obec Cífer.

Mesto Trnava žiadalo na Ulici Zelený kríčok o povolenie na výrub topoľov, ďalej briez, smrekov a borovíc, spolu má ísť asi o tridsať drevín. Všetky vyrúbané stromy mali byť nahradené novými.

Štúdia, ktorú primátor pôvodne predstavil, vychádzala z návrhu architektov Miroslavy Bocánovej a Rastislava Bocána. Tí v rámci iniciatívy Mestské zásahy navrhli rozšíriť a skvalitniť plochy existujúcej zelene na Zelenom kríčku, existujúce stánky nahradiť centrálnym objektom na mieste terajších podzemných WC. Vo svojom zásahu navrhli tiež zviditeľniť Galériu Jána Koniarka jej otvorením a zapojením do verejného priestoru.

Prieťahy s parkoviskom za pol milióna v Poprade

Zámer popradskej samosprávy vybudovať viacpodlažné parkovisko na sídlisku Juh II za viac ako pol milióna eur opätovne posusdzoval Okresný úrad v Poprade. Urobil tak na základe nariadenia Odboru opravných prostriedkov Okresného úradu v Prešove, podľa ktorého sa dopustil viacerých procesných pochybení. Popradský okresný úrad síce ešte v septembri minulého roka rozhodol o tom, že zámer sa nebude posudzovať podľa zákona EIA, teda zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, ale voči jeho rozhodnutiu sa odvolalo Združeniedomových samospráv (ZDS). "Dôvodom odvolania zo strany združenia bolo nedostatočné posúdenie zámeru a najmä nedostatočné určenie ekologických opatrení, ktoré by mali zlepšiť životné prostredie v mestských podmienkach Popradu. ZDS je presvedčené, že súčasťou mestskej infraštruktúry sú nielen cesty a parkoviská, ale aj športové zariadenia, ihriská, divadlá, ale najmä mestské lesy, parky a verejná zeleň," vysvetlil pre agentúru SITA predseda združenia Marcel Slávik.

V Prešove napadnuté rozhodnutie preskúmali a zhodnotili, že prvostupňový orgán v procese viackrát pochybil. Odvolanie sa však podľa jej slov zaoberalo rôznymi oblasťami, prioritne z pohľadu zložiek životného prostredia. Ešte v minulosti uviedla, že združenie napríklad trápila aj dostupnosť autobusovej zastávky, a žiadalo umiestniť kontajnery na komunálny i separovaný odpad. "Občianske združenie údajne zastupuje obyvateľov dotknutých výstavbou, avšak mesto Poprad pred samotným začatím spracovania projektovej dokumentácie zvolalo stretnutia so všetkými obyvateľmi dotknutých bytových domov, pričom máme za to, že naši obyvatelia sú schopní a spôsobilí vyjadriť sa k stavbe, o čom svedčia aj rozsiahle diskusie na týchto stretnutiach," skonštatovala pre SITA vedúca odboru výstavby na Mestskom úrade v Poprade Kristína Horáková ešte v novembri 2019. Pripomenula, že vedenie mesta si ako podmienku realizácie projektovej dokumentácie a následne aj stavby stanovilo dosiahnutie súhlasu nadpolovičnej väčšiny vlastníkov bytov. Obyvatelia vnútrobloku podľa jej slov zámer odsúhlasili s počtom hlasov 306, čo je 73,38 percent z celkového počtu bytov 417, keďže sa počítal jeden hlas na jeden byt.

Sulík však do vlastných radov rozdával údery aj ďalej. Denník N totiž priniesol informácie o státisícových dotáciách, ktoré Budajov envirorezort pridelil zduženiu aktuálneho poradcu premiéra Matoviča, Pavla Kalinského.
"Je to presne to, čo sme my kritizovali za minulej vlády. Takže očakávam, že sa s tým premiér veľmi jasne vysporiada," uviedol šéf liberálov.

"Mrzí ma, že dobrá myšlienka a verejnoprospešný cieľ projektov sa stal predmetom politického boja. Na druhej strane tomu rozumiem. V prípade pochybností nemám problém ukončiť akúkoľvek spoluprácu," obraňuje sa Kalinský.

Kalinský po medializácii nakoniec podvečer svoju spoluprácu s premiérom ukončil. No neostalo len pri Sulíkových strelách. V zákopovej politickej prestrelke pokračovala aj jeho stranícka kolegyňa, europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Terčom sa v jej prípade stal sociálny minister - Milan Krajniak a podľa Ďuriš Nicholsonovej pochybne rozdávané dotácie v jeho rezorte.  "Tam vlastne dostávali tie vybraté organizácie od 30 do 60 tisíc eur," mysí si Nicholsonová.


Tieto boje však už podľa politologičky unavujú slovenských voličov. A to, že si svoje nevydiskutované nezhody prenášajú z kuchyne na verejnosť, ich v tejto dobe frustruje viac ako kedykoľvek pred tým. "Slovensko si prialo mať vládu, ktorá sa snaží očistiť od klientelistického systému. Dlhé roky tým spoločnosť trpela. Bola zmobilizovaná, volala po slušnom Slovensku. A zrazu bol ten symbol ukradnutý opäť politickými elitami. Snažia sa opäť hrať politické hry na ktoré sme boli zvyknutí už v minulosti. A tým pádom bežný volič začína sa reálne pýtať, aký je rozdiel medzi týmito vládnymi politikmi a tými, ktorí boli pred nimi," uzavrela politologička Viera Žúborová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy