Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V bojnickej zoo sa včera narodil orangutan bornejský
Zdielať na

V bojnickej zoo sa včera narodil orangutan bornejský

Je to prvý prírastok ľudoopov v rámci histórie zoo

O tomto úspechu bojnických zoológov včera na tlačovej konferencii, zameranej iba na tento prípad, informoval poverený riaditeľ zoo Erich Kočner.

Uviedol, že v Bojniciach začali ohrozený druh orangutana bornejského chovať v roku 1993 a hneď sa zapojili do celoeurópskeho programu na jeho záchranu. V tom čase získali dve chovné samice zo zoo v Kolíne nad Rýnom.

Jednou z nich bola Nanga. Neskôr im priviezli aj mladého samca Moma. Zistili však, že Momo nie je čistokrvný, ale je to kríženec s príbuzným druhom - orangutanom sumatranským. Zostal síce žiť so samicami, ale aby ich neoplodnil, museli ho vykastrovať.

Nanga na vhodného partnera čakala až do minulého roka. Bojnická zoo získala 27-ročného samca Jaga z Maďarska. Spojenie bolo úspešné, Nanga zostala gravidná. Gravidita orangutanov je podľa slov vedúceho zoológa Petra Ľuptáka 233 až 265 dní, takže nedalo sa presne vypočítať, kedy dôjde k pôrodu.

Mali obavy, či to samica, ktorá bola vychovaná v zajatí, zvládne, či nenastanú komplikácie, ktoré by ohrozili život matky i mláďaťa. Preto sú radi, že Nanga porodila sama bez pomoci. Zistila to dnes ráno ošetrovateľka zvierat Katarína Tomková, keď išla orangutany kŕmiť. Mláďatko už bolo očistené, životaschopné, ale matka si ho chráni celým telom. Ráno malo ešte nezaschnutú pupočnú šnúru, podarilo sa jej ho iba na chvíľu pozrieť. Podľa ošetrovateľky ide o samčeka.

Zoológovia však ešte stále nemajú vyhrané. Dôležité bude, či sa Nanga dokáže o svojho potomka postarať aj v ďalších dňoch, či ho bude kŕmiť. Ak by to tak nebolo, v Bojniciach sú pripravení odchovať ho umelo. Radosť s úspechu však môžu prekaziť aj prípadné choroby, vírusy, úrazy a podobne. Kritických bude prvých šesť mesiacov.

Napriek tomu ide o výnimočný úspech Zoo Bojnice. V súčasnosti v 67 európskych zoo žije dovedna 325 orangutanov oboch spomínaných druhov a 88 krížencov. Prírastky sú však minimálne, pretože z 11 vlaňajších mláďat prežili iba štyri. Preto je každé mláďatko mimoriadne cenné, konštatoval Kočner.

Zdielať na