Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po Matovičovi so Sulíkom sa do konfliktu dostali aj poslanci. Spochybňujú pripravenosť štátu na pandémiu
Zdielať na

Po Matovičovi so Sulíkom sa do konfliktu dostali aj poslanci. Spochybňujú pripravenosť štátu na pandémiu

BRATISLAVA / Hádky koaličných lídrov sa presunuli už aj do parlamentu. Koaliční poslanci z SaS a OĽaNO sa dnes hádali na mimoriadnom výbore. Išlo o pripravenosť štátnych hmotných rezerv na pandémiu. Kým najvyšší kontrolný úrad hovorí, že Slovensko zlyhalo, šéf štátnych zásob sa bráni číslami.

Slovensko nebolo absolútne pripravené ani na prvú, ani na druhú vlnu pandémie. Konštatuje NKÚ. Kto však čakal, že na výbore sa budú riešiť antigenové testy, ostal sklamaný. Témou číslo jeden boli rukavice. Všetko odštartovala správa NKÚ. Kontrolóri vypočítali, že v septembri sme mali pripravenosť 16%. Vyjadrenia šéfa skladov však boli v lete optimistickejšie.
"My podľa uznesenia vlády máme na dva mesiace to znamená na 60 dní," vyjadril sa predseda správy štátnych hmotných rezerv, Ján Rudolf, ešte v júli v roku 2019. "Voči médiám sa pán predseda tváril, že je všetko v poriadku a všetkého je dosť, ale v skutočnosti Najvyšší kontrolný úrad vo svojej správe hodnotí, že to tak nebolo," vysvetľuje počiatok konfliktu Peter Kremský, poslanec zo strany OĽaNO. "Pán Kremský ho nazve za to Kičurom a ešte si to tu ide obhajovať. No tak akože takéto kopance od kolegov z koalície považujem za absolútny nonsens, ktorý nič neprinesie ľuďom," komentovala vzniknutú situáciu poslankyňa Bittó- Cigániková. Šéf hmotných rezerv má dva argumenty. Prvým je, že rezervy majú byť rezervami, keď materiál na trhu nie je. "A nie, že je to na trhu a ministerstvo povie Štátne hmotné rezervy dajte. Dajte dajte dajte a povedia to piati," konštatoval Ján Rudolf. <<SYN: NKU>>
"Požiadavky neboli vznesené, boli vznášané dodatočne v situácii, keď sa dalo ťažko nakupovať," povedal podpredseda Národného kontrolného úradu, Ľubomír Andrassy. Podľa Jána Rudolfa primárnou polohou rezerv nebolo a nie je ani pre vládu zabezpečovať celoplošné testovanie, čo napriek tomu urobili. Druhým argumentom je výpočet, ktorým sa NKÚ riadil. Ministerstvo zdravotníctva totiž žiadalo nakúpiť 30 miliónov rukavíc v čase, keď neboli na trhu: "Hoci každú jednu položku máte na 100% len nemáte najväčšiu položku zo 16, tak to percento nikdy nebude dostatočné."
Národný kontrolný úrad hovorí o tom, že počty nad 100% nepočítali: "Tam, kde bolo nad 100% tak sme už nepočítali 150,200,300% ale ostali sme na položke 100." To, že nereálna požiadavka 30 miliónov rukavíc skreslila štatistiky šéf skladov niekoľkokrát zopakoval. Poslanci potom kládli doplňujúce otázky. Čas sa krátil. Poslanci SaS otázkami bránili svojho nominanta, poslanci OĽANO naopak spochybňovali jeho pôsobenie. "Sú na vás podané trestné oznámenia za veci. Vy sám seba považujete, že ste pochybil, alebo nepochybil?" opýtal sa poslanec Jozef Pročko zo strany OĽaNO. Poslankyňa Bittó- Cigániková nerozumela, prečo bolo kladených toľko otázok: "a teraz ho tu ideme cepovať iba preto, lebo je to člen SaS. Však to je neuveriteľné. Jasné, že ma to hnevá a hlavne občanom to nič neprinesie."
Otázok bolo ešte veľa. Času však málo. Rozhádaní poslanci sa tak dohodli, že na budúci týždeň navštívia štátne hmotné rezervy a urobia tam poslanecký prieskum.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy