Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sulík: Za nákup testov, ktoré Matovič označil za šmejdy, môže ministerstvo zdravotníctva a premiér
Zdielať na

Sulík: Za nákup testov, ktoré Matovič označil za šmejdy, môže ministerstvo zdravotníctva a premiér

Zdroj: SITA/noviny.sk

BRATISLAVA / Minister hospodárstva Richard Sulík mal na starosti nákup antigénových testov. Premiér Matovič tvrdí, že nakúpené testy sú šmejdy a netestoval by nimi ani psa. Ministerstvo hospodárstvo tvrdí, že v komisii schvaľovania nákupu boli ľudia z ministerstva zdravotníctva.

Premiér Matovič označil testy, ktoré mal minister Sulík nakúpiť, za šmejdy. Tieto testy vraj otestovali už 250 tisíc ľudí a podľa premiéra sú to len hókusy-pókusy. 

Ide o antigénové testy od spoločnosti RapiGEN Inc. Po vyjadreniach premiéra o kvalite testov generálny prokurátor vydal poverenie o prešetrení tohto nákupu. Ako ďalej informovala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová, urobil tak z úradnej povinnosti po tom, ako si v sobotu 9. januára vypočul tvrdenia predsedu vlády Igora Matoviča o "nekvalite nakúpených testov, ktoré nezachytia nikoho, o šmejde, ktorým by netestoval ani psa, oklamaní a hókusoch – pókusoch na 250-tisícoch otestovaných ľuďoch a o tom, čo bude so škodou 3,9 milióna eur”.
Spoločnosť RapiGEN Inc., napísala oficiálne stanovisko k zverejneným štúdiám ohľadne kvality testov  BIOCREDIT COVID-19 Ag (RapiGEN, South Korea) : "Kvalita testov RapiGEN Inc., BIOCREDIT COVID-19 Ag, bola a je potvrdzovaná  viacerými klinickým štúdiami. Okrem iných štúdií posledná klinická štúdia vykonaná v USA od Diagnosy, Hematology, Oncology: Diagnosy and laboratory services potvrdzuje senzitivitu 95,18%," píše sa v stanovisku.

Nákup schválili aj ľudia z ministerstva zdravotníctva

O nákupe antigénových testov RapiGen v októbri 2020, o ktorých sa premiér Igor Matovič vyjadril, že "by nimi netestoval ani psa", rozhodla komisia, v ktorej väčšinu mali zástupcovia ministerstva zdravotníctva a Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (5 z 9). Všetci zástupcovia písomne súhlasili s nákupom testov RapiGen. "Za tento nákup nesú zodpovednosť ministerstvo zdravotníctva a premiér, ktorý tento nákup osobne riadil,“ upozorňuje vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík. 

 K nákupu testov pod ministerstvom hospodárstva boli prizvaní aj zástupcovia mimovládnych organizácií Transparency International a Zastavme korupciu, ktorí v postupe rezortu hospodárstva nenašli pochybenia. "Nechávam na posúdenie každého, kto a akou mierou je teda zodpovedný za aktuálnu situáciu na Slovensku," zdôraznil Sulík. Vicepremiér zároveň víta, že nákup testov preverí aj generálna prokuratúra. 

Žijeme rozprávku Simpsonovcov? Sulík je opäť nejednotný s Matovičom

V pondelok, 11. januára zasadla vláda a rozhodla o ďalšom celoplošnom testovaní. Matovič počas tlačovej besedy zdôraznil, že situácia, v ktorej sa nachádzame je spôsobená nepromptným nákupom antigénových testov, ktoré mal zabezpečiť Richard Sulík. Reakcia Richarda Sulíka prišla po skončení. Na sociálnej sieti uverejnil fotografiu z úvodnej znelky už legendárneho seriálu Simpsonovci, kde Bart píše na tabuľu niekoľkokrát text, ktorý si má zapamätať. Minister hospodárstva si to prispôsobil na slová "Nehnevám sa na Igora, to Slovensku nepomôže."

Premiér Igor Matovič je známy užívateľ sociálnych sietí, a preto reakcia prišla odpoveďou rovnakej fotografie s iným textom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy