Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Praktické sestry už nenájdete. Namiesto nich doštudujú zdravotnícki asistenti
Zdielať na

Praktické sestry už nenájdete. Namiesto nich doštudujú zdravotnícki asistenti

BRATISLAVA / Od začiatku roka 2021 nahradí pomenovanie praktickej sestry pojem zdravotnícky asistent. Napriek tomu, že sa pre ne v praxi nemení náplň práce ani plat, zmena názvu nás vraj môže pripraviť o stovky nových zdravotníkov, ktorí nám v zdravotníctve už aj tak chýbajú.

Zoja patrí k desiatkam nespokojných študentov zdravotníckych škôl, ktorí takúto zmenu názvu považujú za degradáciu ich povolania. "Ja som nastúpila ako praktická sestra a skončím ako zdravotnícky asistent. Iba asistent," zdôraznila zmenu názvu Zoja Hričovská, študentka 1. ročníka strednej zdravotníckej školy. "Príde mi to nezmyselné," doplnila svoj názor. Môže sa to zdať ako banalita, veď ide len o zmenu názvu.

Štatistiky ukazujú, že odbor praktická sestra sa stal pre mladých atraktívnejší a vďaka tomu po rokoch oň začal byť konečne znovu záujem. "Akonáhle došlo k tejto zmene, za dva roky nám stúpol počet prijatých žiakov resp. počet záujemcov na toto štúdium o 40%," konštatoval Miroslav Sekula z Asociácie stredných zdravotníckych škôl SR. "Nielenže bolo viac tých študentov, ale tým pádom sme si mohli aj vyberať tých kvalitnejších. Teraz sa nám to všetko vracia naspäť," informoval Miroslav Sekula. Poslanci zmenu názvu schválili v skrátenom legislatívnom konaní a ešte k tomu v zákone o zdravotných poisťovniach. Stredné zdravotnícke školy sa voči tejto zmene ohradili. "Nesúhlasíme s novelou zákona o zdravotných poisťovniach, zo dňa 24.11.2020, kde predposledným bodom je zrušenie odboru praktická sestra k 1.1.2021. Táto skutočnosť bola schválená legislatívne nečistým spôsobom a novelou úplne iného zákona," povedal Matúš Kozej, zástupca študentov stredných zdravotníckych škôl. O tom, že k tejto zmene došlo mimo akejkoľvek diskusie potvrdil aj viceprezident asociácie nemocníc Slovenska Igor Pramuk: "Ministerstvo zdravotníctva nevedie žiadnu diskusiu. Nevypočulo ani nás, ani Asociáciu stredných zdravotníckych škôl a úplne ignoruje náš názor. A takto došlo k zmene, ku ktorej sme sa vôbec nevedeli vyjadriť." 

Paradoxne slovenská komora sestier je s premenovaním praktickej sestry na zdravotníckeho asistenta spokojná. Keďže tvrdia, že plnohodnotnou sestrou sa môže stať iba ten, kto má vyššie ako len stredoškolské vzdelanie. "Sestra má 4600 hodín odbornej prípravy, zdravotnícky asistent má 2170 hodín odbornej prípravy, lekár má napr. 5500 hodín," vyjadril sa Lukáš Kober zo Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. Aj predsedníčka zdravotníckeho výboru si myslí, že na označovanie sestra maturita nestačí. Predsedníčka zdravotníckeho výboru si myslí, že novela je správna. "Ja toto nepovažujem za správne a ani to nepovažujem za spravodlivé k tým sestrám, ktoré sme nútili vyštudovať vysokú školu, aby mohli byť zdravotnými sestrami," konštatovala Jana Bittó Cigániková. Opačný názor má zástupca študentov stredných zdravotníckych škôl, ktorý hovorí, že v praxi sú sestry akceptované a pripravené hneď po maturite.

"Zo skúseností, ktoré sme získali počas praktického vyučovania, je praktická sestra plnohodnotný člen zdravotníckeho tímu akceptovaná sestrami. Praktické sestry sú bezprostredne po maturitnej skúške pripravené nastúpiť do zamestnania aj bez štúdia na vysokej škole. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že nariadenie prišlo zhora: "Podľa stanoviska Európskej komisie nový názov zdravotníckeho povolania praktická sestra mohol spôsobovať v praxi aplikačné nejasnosti." Podľa asociácie nemocníc ako aj stredných zdravotníckych škôl však môžeme prísť o desiatky nových zdravotníkov v systéme, ktorí ako vieme nám už teraz extrémne chýbajú. "Dnes máme na Slovensku vyše 320 gymnázií alebo 270 dokonca nechcem klamať a len 30 zdravotníckych škôl a veľmi málo absolventov. Čo chce preto táto vláda spraviť, aby sme mali dosť ošetrovateľského personálu. Toto je krok smerom späť," povedal Miroslav Sekula. Potvrdzujú to aj slová Zoji, ktorú by odbor zdravotnícky asistent na podanie prihlášky na zdravotnícku školu nepresvedčil: "Pravdepodobne nie, pretože ako som už povedala toto je iba asistent."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy