Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Už je na kopcoch toľko skialpinistov, že sa pre nich zavádzajú nové pravidlá
Zdielať na

Už je na kopcoch toľko skialpinistov, že sa pre nich zavádzajú nové pravidlá

VYSOKÉ TATRY / Slovenské lyžiarske svahy zapĺňajú fanúšikovia skialpinizmu. Vyhnú sa tak povinnosti mať na vleku negatívny test a zároveň to určite vnímajú ako zdravší spôsob lyžovania. Lenže je ich už toľko, že dochádza ku kolíziám s lyžiarmi a veľké strediská tak musia ich pohyb po svahoch limitovať.

Keď sa nadšenci skialpových lyží pozreli na zjazdovku z Tatranskej Lomnice smerom na skalnaté pleso neverili, že je to pravda. Viacerým to pripomínalo výstup na Mount Everest. Na kopcoch okrem lyžiarov bolo vo veľkom zastúpení aj skialpinistov. "Toto som v živote nevidel," okomentoval situáciu jeden zo skialpinistov, Igor. 

Na lyžiarske strediská majú vstup skialpinisti až po 13tej hodine. V tom čase sa zo zjazdovky stal v Tatranskej Lomnici skialpinistický výstup. Pre mnohých to pôsobilo tak, že bolo viac skialpinistov ako lyžiarov na zjazdovke. V týchto dňoch môžu skialpnisti na zjazdovky len na tri hodiny a to od jednej do štvrtej popoludní. "Ako lyžiar to chápem, ale je ťažko to skĺbiť v troch hodinách pre toľko ľudí," konštatovala skialpinistka Katarína. "Bohužiaľ musíme to obmedziť, lebo minulý víkend situácia eskalovala, a po spočítaní skialpinistov sme zistili, že je ich rovnako ako lyžiarov," vysvetlil Lukáš Brodanský, manažér tatranských stredísk. Niektorí skialpinisti majú na toto rozhodnutie prevádzkovateľov veľmi ťažké srdce. "Vyhradiť tri hodiny pre skialpinistov, je to dosť kruté," vyjadril sa skialpinista Braňo. Vyšším počtom skialpinistov narastá aj riziko kolízie lyžiarov s nimi. "Ja idem stále po kraji, ja v tom nevidím problém, veď ani ja nechcem byť zrazená," priznáva skialpinistka Lenka. V tejto sezóne rapídne narástol počet fanúšikov tohto športu. Možno aj preto, že oni negatívny test na Covid-19 nepotrebujú. Navyše v Tatrách nie je veľa prírodného snehu, a tak zostáva využiť ten technický na svahoch. Lenže strediská majú obmedzené kapacity, aby ich aj dodržali musia tento počet regulovať. "Už popoludní, keď je menej lyžiarov, tak nemáme problém, aby sa tam pohybovali," povedal manažér Brodanský. "Častokrát ten skialpinista urobí jeden výšlap za deň, a potom sa spustí, ja si myslím, že ten čas im bohato stačí," konštatoval Švorc, jeden z dobrovoľníkov z THS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy