Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obete násilia sa domôžu lepších práv. Vláda schválila novú pomoc
Zdielať na

Obete násilia sa domôžu lepších práv. Vláda schválila novú pomoc

BRATISLAVA / Vláda schválila lepšiu a rýchlejšiu pomoc pre obete trestných činov. Po novom by mali mať jednoduchší prístup k odškodnému, či dostať právnika na súdne pojednávania.

Ministerstvo spravodlivosti tiež v novele navrhlo rozšíriť okruh obetí násilnej trestnej činnosti. Pôjde napríklad o pozostalých, ktorí boli v spoločnej domácnosti so zosnulým práve v čase, keď prišiel o život násilným spôsobom.


Okruh sa po novom rozšíri aj o obete trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby či trestného činu nedobrovoľného zmiznutia. Zjednodušiť by sa mal aj prístup k odškodnému. Obete ho budú môcť žiadať od štátu a nie od páchateľa a to navyše hneď po začatí trestného stíhania, a nie až po jeho skončení, ako to bolo doteraz. "Výška odškodnenia pre pozostalých v prípade, ak obeť v dôsledku násilného trestného činu zomrela, sa stanoví fixnou sumou rovnakou pre každého pozostalého, t. j. rovným dielom vo výške dvadsaťpäťnásobku minimálnej mzdy," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.


Od začiatku pandémie koronavírusu žiaľ vzrástol počet obetí domáceho násilia. Tie sú často týrané nielen fyzicky, ale aj psychicky. "Dvadsaťdeväťročný muž z okresu Nové Mesto nad Váhom sa mal vyhrážať svojej manželke zapálením, bezdôvodne kričať a vulgárne jej nadávať a mal ju aj fyzicky napádať," informovala policajná hovorkyňa Danka Adámiková.



Obete trestných činov nájdu pomoc nielen u polície, ale aj v informačných kanceláriách. Tie sa nachádzajú v každom krajskom meste v klientskych centrách na okresných úradoch. "Sú zamerané na päť cieľových skupín – obete z radov seniorov, obete násilných trestných činov, obete nenávistných trestných činov a extrémizmu, obete obchodovania s ľuďmi a obete z radov mládeže. Ich hlavnou úlohou je poskytnutie základných informácií obetiam trestných činov a prípadné sprostredkovanie služieb v troch vybraných oblastiach – sociálne a psychologické poradenstvo, právne usmernenie a podpora," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese.


Obete majú možnosť vyhľadať pomoc nielen osobne, ale aj mailom či telefonicky, a to diskrétne a anonymne.


Vďaka novele zákona by sa mala vytvoriť aj sieť tzv. intervenčných centier, ktoré obetiam násilných trestných činov zabezpečia odbornú pomoc a ochranu. To znamená, že polícia by do 24 hodín od momentu, kedy vykáže násilníka zo spoločnej domácnosti mala informovať intervenčné centrum. Jeho zamestnanci do 72 hodín kontaktujú obeť domáceho násilia a poskytnú odbornú pomoc. Tú zabezpečujú psychológovia, sociálni pracovníci a právnici. Obete násilnej trestných činov môžu sprevádzať napríklad na súdnych pojednávaniach. "To znamená s ohľadom na to aká bola prax, tak bolo zrejmé že aj keď došlo k vykázaniu, tak vlastne samotná obeť sa ocitla ako keby vo vákuu, nedostatku ďalšej podpory, aj keď jej bol poskytnutý zoznam centier, tak toto je nedostatočné mať proste v rukách len zoznam, ale je potrebný práve aktívny krok zvonku, aj pomocou štátu aj krízových centier, aby takáto obeť dostala komplexnú podporu, ktorú má mať," dodáva šéfka rezortu spravodlivosti Kolíková.


Rozhodnutie či využiť alebo nevyužiť tieto služby je v plnej miere ponechané na samotnej obeti.

Najčítanejšie správy