Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lockdown či plošné testovanie? Slováci v prieskume vyjadrili svoj názor
Zdielať na

Lockdown či plošné testovanie? Slováci v prieskume vyjadrili svoj názor

Archívne video

BRATISLAVA / Ľudia by v rámci predchádzania epidémii koronavírusu dali prednosť lockdownu pred povinným testovaním na COVID-19. Vyplýva to zo zistení šiestej vlny výskumu Ako sa máte, Slovensko?, ktorý iniciuje Slovenská akadémia vied (SAV), Mnforce a Seesame.

"K možnosti zastaviť šírenie epidémie pomocou lockdownu sa úplne priklonilo 21,4 percenta respondentov, kým povinné testovanie má 14,8 percenta jasných zástancov. Pri započítaní menej vyhranených odpovedí je pomer zástancov lockdownu 40,7 percenta ku 23,1 percenta zástancom testovania. Zároveň je relatívne veľká skupina respondentov (36,1 %), ktorá sa neprikláňa k žiadnej z týchto dvoch možností," uvádza sa v prieskume. Zber dát sa realizoval od 10. do 14. decembra.

K povinnému testovaniu sa výrazne častejšie hlásia respondenti, ktorí schvaľujú postup vlády pri zvládaní pandémie. "Zdá sa, že pri voľbe, lockdown alebo povinné celoplošné testovanie, si respondenti pomerne jednoznačne volia lockdown. K zástancom povinného testovania patrí len zmenšujúca sa skupina respondentov, ktorí schvaľujú postup vlády pri zvládaní pandémie," hovorí Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu SAV. "Vidím dve možné vysvetlenia tohto výsledku. Jedným je silné naviazanie testovania na osobu premiéra a jeho klesajúcu popularitu. Druhé vysvetlenie je, že povinné testovanie vnímajú ľudia ako silnejší zásah do súkromia, než obmedzenia, ktoré prichádzajú s lockdownom," doplnil.

Projekt Ako sa máte, Slovensko? dlhodobo sleduje postoje obyvateľov na Slovensku od začiatku prísnych karanténnych opatrení v marci tohto roka. Prieskumy iniciovali prieskumná spoločnosť Mnforce, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Doteraz sa zrealizovali rozsiahle zisťovania v marci, apríli, máji, septembri, na prelome októbra a novembra a v decembri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy