Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Návrat do škôl sprevádzalo pilotné testovanie. Koľko ich bolo sme sa nevedeli dopátrať
Zdielať na

Návrat do škôl sprevádzalo pilotné testovanie. Koľko ich bolo sme sa nevedeli dopátrať

BRATISLAVA / Školy, ktoré v pondelok chcú otvoriť svoje brány pre žiakov druhého stupňa, mali teraz cez víkend absolvovať pilotné testovanie. Podľa informácií televízie JOJ tak urobilo sotva desať. Oficiálne čísla sme však nevedeli získať ani z Úradu vlády, ani z Úradu verejného zdravotníctva a nemá ich ani ministerstvo školstva. Okrem učiteľov, zamestnancov škôl a žiakov, mal testovanie absolvovať aspoň jeden z rodičov. Školy si testovanie organizovali samy. Aj tá v Trnave, ktorú toľkokrát spomínal premiér Igor Matovič a kam chodia jeho dve dcéry.

Škola v Trnave je najsledovanejšou pokiaľ ide o testovanie detí a rodičov. Chodia sem totiž dcéry premiéra Igora Matoviča. 

Tie však na test doprevádzala manželka predsedu vlády. Patrili k väčšine z 250 ľudí, ktorí odchádzali s výdychom. "Životom pozitívna, výsledkom negatívna. Takisto boli aj moje dcéry negatívne," povedala manželka premiéra.


Paulina Matovičová po absolvovaní dnešného antigénového testu však pripustila, že by chcela podstúpiť aj ďalší. "Už normálne chcem ísť na krvné testy lebo dosť veľa ľudí je už v okolí. Už sa normálne obávam, že ma ani korona nechce," dodala.


Celkovo sa na testovanie v súkromnej škole prihlásilo formou dotazníka 92 detí, k nim je potrebné prirátať jedného a niekedy aj oboch rodičov. "Dúfajme, že postupne rodičia postupne naberú odvahu a dajú sa otestovať ďalší," vyjadril sa manažér súkromnej školy v Trnave Juraj Tichý. 


Viacerí zamestnanci školy boli testovaní už v piatok. Niektoré deti a rodičia sa zasa nechajú testovať inde či neskôr. "Musí preukázať certifikát. Stačí aby ho rodič poslal e-mailom alebo prostredníctvom nejakej aplikácie," dodal Tichý.


Podľa informácií po skončení testovania, v pondelok by malo do tried zasadnúť 130 detí. "Staršia je na gymnáziu tá veľmi chce ísť. Proste chýba to aj nám všetkým ako kolektív. Mladšia trošku prepadla takým výhodám dištančného vyučovania, že môže ležať na posteli a má iPad pred sebou.Teraz keď sme prišli aj jej spolužiačky, bolo to o niečom inom. Ja si myslím, že deťom chýba spoločnosť, treba ísť do školy," povedala Matovičová.


Škola dokázala testovanie pripraviť za dva dni, a to aj za pomoci mesta a regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Zabezpečila tak likvidáciu nebezpečného odpadu ako aj tri testovacie tímy.
Testovania sa začalo ráno o 9-tej a skončil sa presne na obed, pozitívny výsledok mali len štyria ľudia.

V Mútnom na Orave na poslednú chvíľu dostali povolenku na testovanie a teraz testujú v športovom areáli. Podľa starostu minimálne 80% rodičov chcelo, aby deti nastúpili do školy. Súhlasne stanovisko dostali včera neskoro popoludní. "Urobili sme maximálne úsilie, základné školy, obecný úrad, aby sme v sobotu mohli testovať, potrebovali sme rozhodnutie hygieny, okresného úradu atď. Chvalabohu všetko sa nám to podarilo získať," povedal starosta Mútneho Marián Murín.

Dnes testovali rodičov a žiakov počas celého dňa. Školu otvoria aj pre 204 detí druhého stupňa. Do tretej hodiny poobede nemali ani jeden pozitívny prípad.
"Mám 8 detí, som rada, že pôjdu do školy, aspoň kamarátov budú mať," povedala obyvateľka Mútneho. "Radšej idem do školy ako doma," povedala miestna.


V Starej Ľubovni sa dnes o 7 hodine ráno začalo dvojdňové pilotné testovanie žiakov druhého stupňa z troch mestkých základných škol a minimálne jedného rodiča. Pred odberným miestom sa netvorili dhé rady, výsledok testovania vyhodnotia zajtra večer. Staroľubovnianski školáci by sa do lavíc mohli vrátiť v utorok .

Lenka prišla na testovanie spolu so sestrou v doprovode otca, aj keď sa dievčatám veľmi do školy nechce, ich rodič je presvedčený o tom, že už je najvyšší čas. "Mne sa lepšie učí z domu, lebo je to také lepšie pre mňa, ale zase aj škola má svoje výhody , tam niekedy niečo lepšie pochopíš," povedala žiačka 7. ročníka. 

"Tak mňe sa veľmi nechce ísť ale v pohode," vyhlásila žiačka 9. ročníka Daniela. Jej otec to však vidí inak.

"Samy chceme, aby isli dievčatá po tom dlhom čase do školy, lebo tá výučba doma nie je zlá ale v škole je to lepšie," povedal rodič Peter.

 V Starej Ľubovni mali na prípravu pilotného testovania iba pár dní. Ešte vo štvrtok im chýbalo rozhodnutie ministra školstva. Bez neho by ani testované deti do školy nemohli. "Sme potrebovali rozhodnutie ministerstva školsta, ktoré už bolo vydané včera večer v piatok," uviedol primátor Ľuboš Tomko.

Mobilné odberné miesta neboli zriadené v každej  jednej základnej škole. Rodičia a deti sa sústredili pred ľubovnianskou nemocnicou. "Ja som z toho klanu, ktorý s týmto testovaním súhlasí," vyjadril sa otec Gregor.

 Ktoré školy a ktoré triedy sa budú otvárať, to budú vedieť definitívne v pondelok ráno. Zosumarizujú čísla a tie rozhodnú . "Naša predstava je aby bola minimálne 50 percent alebo aj 60 ideálne 70 percentná naplnenosť," povedal primátor Starej Ľubovne.

Pýtali sme sa aj v menšej dedine, kde testovanie nie je, či by mali zájem školu otvorit aj tam. "Nás nikto s pilotným testovaním neoslovil ak by tak urobili, tak by sme urobili prieskum išli by sme do toho," uviedol starosta Plavča Peter Šlosár.

Zatiaľ nemajú žiadne informácie z ministerstva školstva o tom, ako by mali postupovať ak chcú školu otvoriť. "Ak by malo byť testovanie my sme ochotní to podstúpiť a zrealizovať ho," dodal starosta.

Najčítanejšie správy