Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Extrémisti budú postihovaní prísnejšími trestami
Zdielať na

Extrémisti budú postihovaní prísnejšími trestami

Zdroj: TASR

Rezort spravodlivosti zavádza tresty ako reakciu na udalosti posledných dní

Problémom je v tejto súvislosti podľa rezortu najmä výtržnícke správanie sa skupín divákov na športových podujatiach, ktoré je spojené s prejavovaním názorov, resp. s propagáciou hnutí smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd osôb.

"Nebudeme sa prizerať na vyčíňanie extrémistov. Preto navrhujeme sprísniť tresty a zavádzame presné a tiež nové definície niektorých pojmov. Takýmto spôsobom chceme prispieť k lepšiemu objasňovaniu a potrestaniu páchateľov, ktorí sa snažia narušiť pokojné nažívanie národov, národností a etnických skupín na našom území," vysvetlil minister spravodlivosti Štefan Harabin.

Novela definuje, že pod extrémistickou skupinou sa na účely tohto zákona rozumie spolčenie najmenej troch osôb na účely spáchania trestného činu extrémizmu. Pod extrémistickým materiálom zase treba chápať napr. písomné, grafické, obrazové, zvukové alebo obrazovo-zvukové vyhotovenie textov a vyhlásení, zástav, odznakov, hesiel alebo symbolov skupín a hnutí, ktoré smerujú k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd, či programov, alebo ideológií skupín a hnutí, ktoré smerujú k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd.

Za výrobu extrémistických materiálov alebo podieľaním sa na takejto výrobe bude možné páchateľa potrestať odňatím slobody na tri až šesť rokov. Odňatím slobody na štyri až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha tento čin závažnejším spôsobom, verejne alebo ako člen extrémistickej skupiny.

Za rozmnožovanie, prepravu, zadovažovanie, sprístupňovanie, uvádzanie do obehu, dovážanie, vyvážanie, ponúkanie, predávanie, zasielanie alebo rozširovanie extrémistických materiálov bude hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov. Páchateľ, ktorý prechováva extrémistické materiály, sa potrestá odňatím slobody až na dva roky.

MS zároveň deklaruje, že za vyhrážanie sa jednotlivcovi alebo skupine osôb pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farby pleti, etnickej skupine, pôvodu rodu alebo ich farbu pleti bude možné uložiť trest väzenia až na tri roky.

"Navrhujem tiež sprísniť a rozšíriť postih pre páchateľov, ktorí popierajú holokaust. Rovnako návrh počíta s trestnosťou pri spochybňovaní genocídy. Vychádzame v tomto prípade z úcty k miliónom obetí v koncentračných táboroch. Nie je možné hanobiť ich pamiatku," uviedol Harabin.

Úprava problematiky extrémizmu, ostatných prejavov rasizmu a neznášanlivosti bola pripravená už v rámci návrhu tzv. veľkej novely Trestného zákona, rokovanie o ktorej je momentálne prerušené.

Parlament dnes schválil aj vládny návrh zákona o Justičnej akadémii. Jeho účelom je reagovať na praktické požiadavky aplikačnej praxe a odstrániť nedostatky existujúcej právnej úpravy, najmä ju doplniť o chýbajúcu úpravu voľby predsedu rady prostredníctvom jej členov, upraviť pôsobnosť jednotlivých orgánov Justičnej akadémie, ako aj upraviť zloženie pedagogického zboru a skúšobných komisií. K týmto zmenám dôjde od 1. júna 2009.

Najčítanejšie správy