Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Koalícia ani dva dni pred voľbou šéfa prokuratúry nemá meno. Jediné na čom sa lídri zhodli je dátum voľby
Zdielať na

Koalícia ani dva dni pred voľbou šéfa prokuratúry nemá meno. Jediné na čom sa lídri zhodli je dátum voľby

BRATISLAVA / Už len dva dni delí parlamentných poslancov od voľby nového generálneho prokurátora. V koalícii sa však stále nedohodli na jednom mene. Jediné, na čom sa lídri zhodli je dátum, kedy by sa voľba mala uskutočniť. Hovorí sa však o úzkom okruhu kandidátov, medzi ktorými je aj favorit niektorých opozičníkov.

Šeliga tvrdí, že nie je dohoda v koalícii, Naď, že diskusie prebiehajú a Pčolinský hovorí o viacerých nevyriešených otázkach. Toto sú asi najčastejšie odpovede zdôvodňujúce fakt, že koalícia sa nezhodla na mene toho kandidáta, ktorého by svojou väčšinou povíšili na piedestál šéfa slovenskej prokuratúry.

Verejnosť už niekoľko dní počúva o vhodných kandidátoch, ktorí prešli náročným verejným vypočutím. Miestami to ale vyzerá tak, ako keby ich prednosti boli pri ich výbere vlastne nevýhodou.  "Každý, keď príde aj s nejakým návrhom, tak rešpektuje aj to, že ostatní kandidáti sú tiež veľmi dobrí," uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

OĽaNO


Už niekoľko dní sa pritom diskutuje o favoritoch jednotlivých strán. Najsilnejší Obyčajní ľudia sú podľa kuloárov naklonení Rastislavovi Remetovi, či Jurajovi Klimentovi. Premiérovi blízky minister obrany, však konkrétny nechcel byť. "Je to výber medzi siedmymi dobrými kandidátmi, a ja som veľmi rád, že k takémuto výberu dochádza," dodal Naď.

Sme rodina


Na jedného koňa stavila koaličná dvojka. Sme rodina mala vo výbere kandidáta jasno už od začiatku. "My preferujeme pána Žilinku. Veď naša členka ústavnoprávneho výboru ho aj navrhla," povedal minister sociálnych vecí Milan Krajniak.


Liberáli sú však tiež tí, ktorí o svojich favoritoch hovoriť nechcú. Napriek tomu, že v ich kruhoch najčastejšie skloňuje meno prokurátora Jána Hrivnáka. "Dnes večer je spojený poslanecký klub celej koalície," vyjadril sa stroho Sulík.

Za ľudí


Jediní, kto z koaličnej štvorky hovorí o svojich favoritoch je strana Za ľudí. Otvorene podporili trojlístok Hrivnák, Honz a Šanta.  "My sme si upratali v tom, že kto sa nám zdá vhodnejší na post generálneho prokurátora a kto sa nám zdá menej vhodný," myslí si Šeliga.

Opozícia


Najjasnejšie vo svojom výbere má zdá sa opozícia. Smer už avizoval, že nepodporí nikoho z navrhovaných kandidátov. Opozičný Hlas síce hovorí o svojej voľbe, no zverejnenie mena podporovaného kandidáta by vzhľadom na premiérové slová o jeho demisii v prípade spoločnej koalično opozičnej dohody, mohlo byť aj pre schopného kandidáta nechceným judášovým bozkom.  "Ja nevidím dôvod prečo má mať premiér strach. Aby ktokoľvek z týchto favoritov prešiel akýmikoľvek hlasmi, žeby to mal byť nejaký problém. Ak s tým problém má, tak tým potvrdzuje že chce spolitizovať funkciu GP a chce tam mať svojho koňa ktorý bude plniť jeho zbožné želania," povedal Peter Pellegrini.


Jedno čo je však dnes isté, je že voľba ako taká sa prekladá. No nie nadlho. Koalícia má na to aby sa dohodla necelých 48 hodín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy