Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rozprávala takmer dve hodiny. Zsuzsová na súde bez emócií tvrdila, že je nevinná
Zdielať na

Rozprávala takmer dve hodiny. Zsuzsová na súde bez emócií tvrdila, že je nevinná

BANSKÁ BYSTRICA / Na špecializovanom trestnom súde dnes pokračovalo pojednávanie v prípade úkladnej vraždy primátora Hurbanova Lázsloa Basternáka. Dokazovanie skončilo a druhým dňom prebiehali záverečné reči. Senát odročil hlavné pojednávanie na piatok 4. decembra o 10:00, súd by mal vtedy vyniesť rozsudok.

Hlavný obžalovaný Roman O. dnes vo svojej záverečnej reči poprel, že by si objednal vraždu bývalého primátora. Na pojednávanie prišla aj spoluobvinená Alena Zs., ktorá je súdená tiež v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka. Sled udalostí zo svojho pohľadu popísala v dvojhodinovej záverečnej reči Alena Zs., ktorá tvrdila, že to, z čoho je obvinená, sa „tak nemohlo stať“. Rozprávala takmer 2 hodiny. Záverečnú reč si Alena Zsuzsová písala sama, čítala ju z papierov pomaly a bez emócií.

Proti Zsuzsovej vypovedal v procese Zoltán Andruskó, ktorý má byť hlavným svedkom v tejto kauze a kľúčovým svedkom je aj v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Tvrdil, že mu obžalovaná hovorila o vražde hurbanovského primátora pri jednom zo stretnutí. Zsuzsová ho označila za klamára. Vinu na poprave hurbanovského primátora popiera, podľa nej ide o lži. Tiež konštatovala, že svedok Zoltán A. si všetko vymyslel a podľa nej vo svojich výpovediach klamal. Postupne podrobne rozobrala výpovede všetkých svedkov, ktoré v prípade zazneli počas prípravného konania a na 13 pojednávaniach od apríla tohto roka. Tvrdí, že voči nej neboli predložené žiadne priame ani nepriame dôkazy o účasti na vražde exprimátora, pričom nemala na to ani žiaden motív.
Záverečné reči prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a obhajcov zazneli už v pondelok, pričom prokurátor vo svojej žiada pre všetkých troch obžalovaných 25-ročné tresty odňatia slobody.
Ďalší obžalovaný Vladimír Mosnár mal objednávku vraždy následne zadať Štefanovi Kaluzovi, ktorý je už za jej vykonanie právoplatne odsúdený. V osem mesačnom procese vypovedal aj bývalý šéf SMK Pál Csáky. Basternák bol totiž okresným šéfom strany v Komárne. "Keď sa prevalil prípad okolo Kuciaka tak som povedal, že toto pôjde ďalej a to sa zastaví možno u pána Basternáka, lebo také bolo obdobné pozadie, keď som zistil, že páchatelia sú z toho regiónu, tak som mal pocit, že to je ten istý rukopis," povedal svedok  Pál Csáky.  Exprimátora a regionálneho politika Basternáka zavraždili 9. júla 2010 večer pred jeho domom. Polícia vtedy pracovala s verziou, že vraždu si niekto objednal. Strelec Kaluz však objednávateľa neprezradil. Alena Zs. v minulosti robila Romanovi O. politickú kampaň na post primátora Hurbanova proti zavraždenému Basternákovi. Vladimír M. je bývalý príslušník skupiny sýkorovcov a s Kaluzom pracovali pre rovnakú súkromnú bezpečnostnú službu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy