Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čo predchádzalo hlasovaniu o celoplošnom testovaní? TV JOJ zisťovala podrobnosti z rokovania ústredného krízového štábu
Zdielať na

Čo predchádzalo hlasovaniu o celoplošnom testovaní? TV JOJ zisťovala podrobnosti z rokovania ústredného krízového štábu

BRATISLAVA / Včerajšie rokovanie ústredného krízového štábu trvalo viac ako 7 hodín a už začiatok poznačila ostrá slovná výmena medzi premiérom a Richardom Sulíkom. Na verejnosť však unikli informácie o jednom mimoriadne dôležitom hlasovaní – premiér chcel údajne presadiť decembrové plošné testovanie, ale ruku dvihli len dvaja ľudia. Igor Matovič neskôr zverejnil na sociálnej sieti status, v ktorom adresoval ospravedlnenie aj Richardovi Sulíkovi. Zároveň uviedol, že na koaličnej rade svojim partnerom povedal, že ak sa niečo nezmení, nemá viac síl a chuť pokračovať ďalej.

Na otázku, či včera hlasovali o celoplošnom testovaní reagoval Igor Matovič nasledovne: "hlasovali sme, že áno, máme naplánovať tri kolá testovania, kde použijeme 8 miliónov testov."


Viaceré od seba nezávislé zdroje nám potvrdili, že poslednému hlasovaniu predchádzalo niečo, čo na krízovom štábe nemá obdobu. Podobné hlasovanie ale so zdrvujúcim opačným výsledkom.  Viacerí členovia krízového štábu nám potvrdili, že o plošnom testovaní sa skutočne hlasovalo dvakrát. To prvé znamenalo veľkú premiérovu prehru."Kto je teda za a keďže sa neprihlásilo dostatok, alebo takmer nikto, tak potom premiér to prerušil a rozprávalo sa, debatovalo ďalej," povedal člen štábu a lekár Peter Visolajský.

Členovia krízového štábu zároveň pripúšťajú že prvé hlasovanie bolo zmatočné. "Asi to mohlo byť lepšie odkomunikované. Čo sa týka tej otázky. Aby bolo jasné, že hlasuje sa teraz o tomto," myslí si hlavný hygienik Ján Mikas. "Viacerí povedali, že nechápu, alebo nehlasovali kvôli tomu, že nechápu, o čom sa hlasovalo," dodal Visolajský.


Podľa šéfa Únie miest zmätok spôsobil premiér keď spojil hlasovanie o dvoch veciach – teda plošné testovanie a testovanie v školách.
"Sa do toho spojilo aj to, že či ideme masívne testovať, rozumej celoplošne," povedal predseda Richard Rybníček. "Došlo k nedorozumeniu, čo sa okamžite vysvetlilo, pravdepodobne to hlasovanie ani nebolo právoplatné a mnohí boli zmätení," zareagoval na otázky šéf rezortu zdravotníctva.


Podľa neoficiálnych informácií premiér reagoval slovami že si práve odhlasovali lockdown. Oficiálne vyjadrenia sú však diplomatickejšie. "Pán premiér pretláča to testovanie, tak jasné, že mal z toho nejaké emócie," myslí si Visolajský.

Informácie z krízového štábu mali aj opoziční poslanci. "Počuli sme, že len premiér s ministrom zdravotníctva zdvihli ruku," skonštatoval líder opozície Peter Pellegrini.

Expremiér Pellegrini preto požiadal členov krízového štábu aby celoplošné testovanie odmietli. Tí budú rokovať opäť zajtra a podľa posledného statusu sa premiér Matovič plánov na plošné testovania nevzdáva. Zároveň však naznačil, že koaličné spory budú odteraz riešiť v kuchyni.

Deň po zareagoval Matovič

Po niekoľkých mesiacoch hádok a niekoľkých hodinách ticha sa znovu ozval na sociálnej sieti Igor Matovič. Vyjadril ľútosť nad svojim konaním. "Nemá zmysel to tajiť. Na včerajšej predpolnočnej koaličnej rade som svojim kolegom povedal, že ak sa situácia nezmení, nemám viac síl a chuť takto pokračovať ďalej. Nedokážem v čase, keď sa Slovensko nachádza v najťažšej situácii od ll. svetovej vojny a stojí zrejme pred najťažšími troma mesiacmi v tomto boji, neustále striehnuť na výpady od brata v zbroji," napísal Matovič.

Podľa jeho slov vládna koalícia musí ťahať za jeden povraz aj v nepopulárnych rozhodnutiach. primne uznávam, že som úplne zbytočne späť reagoval na každý podpich pod rebro. Nedokázal som sa cez to preniesť, lebo to bolo zraňujúce a nepovažoval som to za fér voči mne, nášmu hnuutiu a ostatným dvom koaličným partnerom. Ale uznávam, mal som radšej mlčať, nereagovať, odkusnúť si jazyk a ľudia by si urobili úsudok sami. Ospravedlňujem sa za svoje konanie, prepáčte," odkázal premiér.

Ak budú koaliční partneri spochybňovať kroky tých druhých, mali by si to podľa Matoviča povedať z očí do očí na koaličnej rade. "Dohoda znie, že od dnešného dňa, ak bude chcieť niekto verejne spochybňovať rozhodnutia svojich koaličných partnerov, tak im to najprv povie do očí na koaličnej rade, presne tak, ako sa na dobrú a funkčnú rodinu patrí. A keďže verím, že dobré dohody robia dobrých priateľov ... postupne sa, dúfam, opäť z nás s Rišom stanú priatelia, presne tak, ako som ho, aspoň ja, dlhé roky bral," uzavrel predseda Národnej rady.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy