Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vyrúbali desiatky zdravých stromov. Zlodejov prichytil ochranca prírody
Zdielať na

Vyrúbali desiatky zdravých stromov. Zlodejov prichytil ochranca prírody

RIMAVSKÁ SOBOTA / Ako obzvlášť závažný zločin vyšetruje polícia v Rimavskej Sobote krádeže dreva. Dobrovoľný ochranca prírody prichytil zlodejov ako odchádzajú s naloženými vozíkmi. Pri obhliadke mestského lesa ale kompetentní zistili, že vyrúbané sú desiatky zdravých stromov.

Pán Dóbi už niekoľko rokov pôsobí ako dobrovoľný ochranca prírody a dlhodobo poukazuje na nelegálne krádeže dreva, najmä v rimavskosobotských mestských lesoch. Situácia je podľa neho vážna."Stále toho pribúda, je toho stále viac a viac. Tých vyrúbaných stromov. Tak tu nám neostane les.
Toto musí prestať," tvrdí dobrovoľný ochranca prírody Alexander Dóbi.

Pán Dóbi má množstvo fotografií, ako si odtiaľ obyvatelia z neďalekej osady odnášajú na káričkách palivo. Včera ich taktiež prichytil."Keď sme zabočili z cesty, tak nás zablokoval vozík s drevom. Ľudia, čo to tlačili poutekali a vozíky zostali na ceste," hovorí Dóbi. 

A nešlo o žiadne popadané konáre, až päť vozíkov naložených drevom zaistili policajti. Obhliadka v lese ale odhalila, že vypílených stromov je oveľa viac. Krádeže teda musia trvať dlhodobejšie."Je to ilegálny výrub, nemal nikto povolenie na to. Včera to bola len časť, dnes sme dohľadali a bude to asi cez 50 stromov zatiaľ. Hodnota bude okolo 4 tisíc eur," informuje odborný lesný hospodár pre mesto Rimavská Sobota Zdeno Hronec. 

Spoločenská hodnota týchto 70 až 100-ročných dubov je oveľa vyššia."Vyšetrovateľ v RS začal trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin krádeže. Polícia prípad ďalej dokumentuje a vyšetrovateľ vykonáva potrebné procesné úkony," uviedla hovorkyňa KR PZ B. Bystrica Mária Faltániová. Páchatelia ničia zdravé stromy takýmto bezohľadným spôsobom. Odpília ich asi meter od zeme."Všetky indície smerujú na to, že sú to oni. Tí naši spoluobčania v tom čiernom meste," hovorí Hronec. 

"Ja už čo som počul, tak to údajne aj predávajú. Obchodujú s tým," tvrdí Dóbi. Lesný hospodár hovoril o opatreniach. Na všetky prístupové cesty dajú osadiť zábrany. "Aby nemohli voziť tými káričkami. A musí sa zvýšiť ochrana jednotlivými pochôdzkami lesnej stráže," doplnil Hronec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy