Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pôrod troch matiek nakazených koronavírusom. Lekár nám prezradil, ako to celé prebiehalo
Zdielať na

Pôrod troch matiek nakazených koronavírusom. Lekár nám prezradil, ako to celé prebiehalo

POVAŽSKÁ BYSTRICA / Tento príbeh je o troch ženách z Považia, ktorým síce vyšiel pozitívny test na Covid-19 a sú v nemocnici, ale aj tak prežívajú tie najkrajšie chvíle svojho života. Každá z nich má totiž vo svojej vyhradenej izbe tú najmilšiu spoločnosť – svoje čerstvo narodené dieťa.

V považskobystrickej nemocnici sú hospitalizované tri mladé ženy, ktoré aj napriek tomu, že majú koronavírus, majú veľký dôvod na radosť. "Všetko prebehlo tak, ako sa patrí, zdravotníci mali úžasný ľudský prístup, starajú sa pekne o maličkú," povedala Simona, matka Doroty. 30-ročná Simona priviedla pred tromi dňami na svet dcéru Dorotu. Je jednou z troch Covid pozitívnych matiek, ktoré v týchto dňoch v nemocnici v Považskej Bystrici porodili zdravé bábätká.

"Sme im vytvorili samostatné pôrodné lôžko dočasné, kde sú dodržané hygienicko-epidemiologické pomery, aby tá žena mohla kľudne odrodiť," vyjadril sa riaditeľ NsP Považská Bystrica Igor Steiner. "Takisto izby, kde tieto rodičky ležia samostatne a majú samostatné sociálne zariadenia a WC," povedal primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Martin Krištofík. Tieto pôrody si vyžiadali prísne bezpečnostné opatrenia. Zdravotníci museli mať na sebe potrebné ochranné pomôcky. "Maminy majú respirátory bez výdychového ventila počas pôrodu," povedal Krištofík.

Našťastie, ani jedna z týchto žien, nemá príznaky nebezpečného ochorenia. "Boli to náhodne zistené veci, jedna pred plánovaným cisárskym rezom mala pozitívny test, a druhé boli otestované pri prijatí," dodal Krištofík. "O maličkú sa starám, kojím ju za určitých podmienok, aby som ju nenakazila," povedala Simona.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy