Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bankám zrejme zanikne povinnosť platiť bankový odvod
Zdielať na

Bankám zrejme zanikne povinnosť platiť bankový odvod

BRATISLAVA / Bankám od budúceho roka zrejme zanikne povinnosť platiť bankový odvod. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý parlament posunul do druhého čítania. Banky sa na oplátku zaviazali, že pomôžu slovenskej ekonomike. Tento špeciálny odvod negatívne hodnotili aj ekonómovia. Po jeho zavedení stúpli bankové poplatky. Či pôjdu po jeho zrušení dole, to je otázne.

Bankový odvod zaviedla v roku 2012 Ficova vláda ako prostriedok na boj s hospodárskou krízou. Tá však skončila. Napriek tomu za veľkej kritiky Európskej komisie, Národnej banky Slovenska a tiež samotných bánk ho v roku 2019 opäť obnovila. Výmenou vládnej garnitúry však prišlo v júli k spoločnému memorandu medzi bankami a kabinetom Igora Matoviča. Bankový odvod sa zruší a banky sa naopak zaviažu pomôcť slovenskej ekonomike. Zákon momentálne prešiel prvým čítaním v parlamente.


Podľa ministerstva financií ako aj premiéra budú tieto peniaze oveľa potrebnejšie v ekonomike ako zamrazené v podobe akejsi poistky. Bankový odvod naopak stále bráni bývalý minister financií. "Každý rok stúpal zisk bánk napriek bankovému odvodu," povedal exminister financií Ladislav Kamenický. Zisk bánk na Slovensku v prvých deviatich mesiacoch klesol o skoro 40 percent. Podľa bankovej asociácie za to môže zvýšená tvorba opravných položiek a práve bankový odvod, ktorý uhrádzali do júna. 


Slovenské banky chcú a musia byť súčasťou naštartovania ekonomiky zasiahnutej koronakrízou a jedine silný a stabilný bankový sektor môže pomáhať v tejto situácii svojim klientom a prispievať k obnove ekonomiky. So zavedením bankového odvodu však banky zvýšili aj svoje poplatky. Mnohé to argumentovali aj stále väčšou digitalizáciou služieb.

Keď vláda v septembri odklepla zrušenie odvodu poplatky na úroveň z roku 2019, vrátila len jedna banka. Kým je zákon v parlamente sa k odvodu a poplatkom zatiaľ vyjadrovať finančné inštitúcie nechcú. "Je to dôvod na to, aby banky prehodnotili svoju poplatkovú politiku a poplatky ďalej nezvyšovali. Skôr naopak, možno ich aj znížili," skonštatoval Maroš Ovčarik, Finančný kompas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy