Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Gastrolístky či finančná hotovosť? Možnosť výberu schválila vláda
Zdielať na

Gastrolístky či finančná hotovosť? Možnosť výberu schválila vláda

BRATISLAVA / Od marca si budú môcť zamestnanci vybrať, či chcú gastrolístky, alebo finančný príspevok na stravu vo firme. Túto zmenu dnes schválila vláda. Naopak zdaňovať sa nebudú rekreačné poukazy, proti bola sme rodina. Stále v hre je zdaňovanie 13. a 14. platov, čo kritizuje opozícia aj zamestnávatelia. Tá tvrdí, že v novelách zákona o dani z príjmov je schovaných na pozadí korony množstvo opatrení, ktoré uškodia ľuďom.

Gastráče je téma, ktorá rozdeľuje politikov, zamestnávateľov ako aj zamestnancov už dlhodobo. Najnovšie sa vláda dohodla, že od budúceho marca si bude môcť zamestnanec vybrať. "Na úvod si vyberie, či chce gastrolístok alebo finančný príspevok, a toto bude môcť raz za 12 mesiacov zmeniť," opísal minister sociálnych vecí Milan Krajniak.

Podľa zamestnávateľských zväzov bude mať možnosť voľby zamestnancom negatívne dopady z hľadiska administratívnej záťaže. Preto rozhodnutie má ostať na samostatnej firme, ktorú z variant si zvolí. "Prostredníctvom rozhodnutia ich zástupcov v odboroch, zamestnaneckej rade alebo hlasovaním väčšiny," uviedol tajomník Republikovej únie zamestnávateľov.


Bývalý minister práce by gastráče nechal, len šiel stále viac do ich elektronizácie. "Ktoré by zlepšili tento systém, ktoré by zlacnili tie lístky. Lebo tá marža v tomto prípade pre tie gastrofirmy je vysoká," myslí si Richter. Vláda sa naopak dohodla, že sa nebudú zdaňovať rekreačné preukazy. Proti boli ministri zo Sme rodina.

Zdanenie rekreačných poukazov bolo v balíku novely zákona o dani z príjmov. Jej súčasťou je aj zdanenie trinástych a štrnástych platov. Proti novele ostro vystupuje opozícia ako aj zamestnávatelia. Tieto kroky sa dotknú ako zamestnancov tak aj zamestnávateľov. "Je to skryté v spoločnej správe výboru. Nerokovala o tom ani tripartita. Neprebehol žiadny legislatívny proces," skritizoval expremiér Pellegrini.

Premiér to vidí inak: "Ten, kto sa rozhodne klamať a rozložiť tú istú sumu na trinásť a štrnásť platov, tak zaplatí menšie odvody."

Novelu zákona o zmene daní z príjmu parlament nakoniec presunul až na ďalšiu schôdzu, ktorý by mohla byť na konci mesiaca. Kritici hovoria, že na pozadí koronakrízy sa v parlamente objavujú veci ako na bežiacom páse a nie vždy to bude prospešné pre ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy