Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Minister zdravotníctva pre TV JOJ o odmenách pre zdravotníkov a situácii v nemocniciach
Zdielať na

Minister zdravotníctva pre TV JOJ o odmenách pre zdravotníkov a situácii v nemocniciach

BRATISLAVA / Lekári z viacerých nemocníc už teraz upozorňujú na to, že o chvíľu im bude chýbať personál na ošetrovanie pacientov. Na jednej strane totiž pribúdajú pacienti, na strane druhej ubúdajú zdravotníci, odchádzajúci do karantény. V Lučenci už povolali na pomoc do nemocnice ambulantných lekárov. S upozornením na kriticky nízky personálny stav prichádzajú aj zdravotníci. Minister zdravotníctva však tvrdí, že to stále zvládame.

Nemocnica Lučenec. Prvá, ktorá kvôli kritickému nedostatku personálu, ktorý sa nakazil, povoláva na pomoc do nemocnice troch ambulantných lekárov. Dvoch všeobecných a jedného internistu.

Slovenská lekárska komora sa pýta, aká je právna ochrana týchto lekárov, keď nemajú danú špecializáciu? Ministerstvo až teraz hovorí o príprave takejto personálnej stratégie. Nemocniciam odporúčajú povolávať radšej špecialistov než všeobecných lekárov.

Pozrite si celý rozhovor s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím: 

Ozývajú sa však sestry, ktoré tvrdia, že realita je iná, ako sa prezentuje v televízii. Hoci sa nakazili v práci, majú preplatenú len časť mzdy. Zatiaľ nemajú na účtoch ani odmeny pre zdravotníkov v prvej línii.

Na Slovensku podľa odborníkov tiež chýbali presné pravidlá, pri akej hodnote napríklad kĺzavého mediánu alebo denných prírastkov sa bude čo a kedy zatvárať. Mnohé krajiny takéto plány verejnosti vopred predstavili.

Tým, že sa reprofilizovali aj menšie nemocnice, minister hovorí o vyšších maximálnych kapacitách lôžok.  Lekári sa ale obávajú, či bude aj dosť vyškolených zdravotníkov k týmto lôžkam. V nemocniciach sa s tým boria už teraz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy