Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odpad z poľských kafilérií končí iba niekoľko metrov za našou spoločnou hranicou
Zdielať na

Odpad z poľských kafilérií končí iba niekoľko metrov za našou spoločnou hranicou

BRATISLAVA / Zvyškov oviec, koní, či kráv sa neznámi páchatelia krátko po prekročení hranice zbavujú na našom území. Televízia JOJ má dôkazy o tom, že zvieratá pochádzajú skutočne zo zahraničia, a preto sme ich postúpili aj poľskej polícii.

Odrezané hlavy a ďalšie zvyšky zo zabitých hospodárskych zvierat sem vyviezli neznámi páchatelia. Zábery sa nám podarilo natočiť iba pár kilometrov za slovensko-poľskou hranicou. "Konská hlava, konská hlava, akože aj kone tam dali," hovorí veterinár. 

Kafilérny odpad sa pritom na našej strane hranice neobjavil po prvýkrát. Všetko naznačuje, že pochádza z Poľska. Prípad sa začal v júni tohto roku. Lesníci objavili zvyšky zabitých zvierat iba 500 metrov za našou spoločnou hranicou. "Máme vedomosť o tom, že v nočných hodinách prišlo auto a zbavilo sa tohto odpadu. Za necelé dva mesiace je to už tretí prípad, ktorý sme našli na našom území," informuje ŠL TANAP Ján Slivinský. "Na tomto mieste už druhýkrát a hneď za hranicou na Vojtasovej tiež bol jedenkrát zložený. Či to bude pokračovať, alebo nie, neviem," hovorí starosta Ždiaru Pavel Bekeš. 

"V súvislosti s uvedenými skutočnosťami sú Odborom kriminálnej polície Okresného riaditeľstva PZ v Poprade vedené tri samostatné trestné konania. Vo všetkých troch prípadoch je začaté trestné stíhanie vo veci prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi. Ostatné skutočnosti sú predmetom vyšetrovania a preto nie je možné k nim momentálne poskytnúť bližšie informácie," telefonuje hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. 

Podľa informácií TV JOJ dôkazy ukazujú na to, že živočíšny odpad pochádza od Poliakov. Vrecia s poľským označením, nápisy na drevených škatuliach a v jednom prípade sa na pozostatku zvieraťa našiel aj identifikačný štítok. "Skúmame, či zvieratá pochádzajú z našej strany, ten identifikačný štítok je pomerne jasný dôkaz, takže sme začali vo veci procesné činnosti," informuje hovorca polície Roman Wieczorek.

Prvé výsledky sa po informácii, ktoré dostali Poliaci od TV JOJ dostavili relatívne rýchlo. Zatiaľ čo Slováci dopravné kamery v oblasti nemajú, Poliaci áno a páchateľom sú na stope. "Pracujeme s verziou, že niekde v krajine bolo ukradnuté celé stádo, ktoré následne bolo zabité a čo pre nich nebolo dôležité vyhodili na Slovensku. Túto teóriu podporuje aj nájdený identifikačný štítok," dodáva Wieczorek. Vyšetrovanie prípadu ešte stále prebieha. Za likvidáciu živočíšneho odpadu na našom území pritom musí platiť Slovenská strana. Ide pritom o niekoľkotisícové náklady spojené s ich likvidáciou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy