Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poslanci schválili novelu zákona o ochrane zdravia. Upresňuje právomoci hygienikov
Zdielať na

Poslanci schválili novelu zákona o ochrane zdravia. Upresňuje právomoci hygienikov

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady po dvoch rokovacích dňoch schválili novelu zákona o ochrane zdravia. A to v zrýchlenom legislatívnom konaní, keď o ňom vláda rozhodla ešte len v pondelok. Novela ma presnejšie určiť právomoci hygienikov pri pandemických nariadeniach. Vznikli totiž pochybnosti, či ich činnosť a obmedzujúce opatrenia sú v súlade s platnými zákonmi. Opozícii sa novela šitá horúcou ihlou nepozdáva. Prezidentka schválený zákon podpísala.

"Prebiehajúca pandémia ochorenia Covid-19 odhalila niektoré nedostatky vo formálnych ustanoveniach týkajúcich sa vydávania opatrení orgánov verejného zdravotníctva," vyjadril sa minister zdravotníctva Marek Krajčí. No možné rozpory platného zákona a činnosti hygienikov upozornila koncom septembra Generálna prokuratúra. Vládna koalícia sa to rozhodla vyriešiť superýchlou novelou, podľa ktorej budú po novom nariadenia vydávané vo forme vyhlášky.

"Mrzí nás, že sme išli takoutu rýchlou cestou, ale bohužiaľ budeme musieť prijímať pravdepodobne ďalšie opatrenia a chceme ich prijímať s vedomím, že majú naozaj legislatívnu podporu," hovorí hlavný hygienik Ján Mikas. Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu podpísala zákon, ktorý dnes schválila NR SR a ktorým sa mení a dopĺňa zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Zároveň sa rozhodla, že jeho sporné ustanovenie napadne na Ústavnom súde SR.

Pozrite si vyjadrenie prezidentky k novele zákona o ochrane zdravia: 

Podľa opozície je expresná novela zákona na hranici s ústavnosťou a navyše nevyrieši údajne najväčší problém, možné žaloby na opatrenia z minulých mesiacov. Opozícia tiež v novele zákona napadla, že štát nemusí preplatiť dotknutým všetku škodu a ušlé zisky. Koalícia však oponuje, že sa menili len technikálie 13 rokov platného zákona a v tomto sa nič nemení.

"To je neralizovateľnmé samozrejme, aby štát znášal zodpovednosť za tzv vyššiu moc. Toto by malo za následok prakticky okamžitý rozpad verejných financií," vraví podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Hollý. "Nebudú mať nárokovateľné ani kompenzácie strát prevádzkových," oponuje poslanec Richard Raši. "Tie kompenzačné opatrenia sa realizujú na podklade úplne iných právnych predpisov," vysvetľuje Hollý. 

Či už ako tvrdí koalícia, v zmene zákona o ochrane verejného zdravia išlo len o spresnenie kompetencií, alebo ako tvrdí opozícia ide o škandál, ktorý sa vláda snaží hasiť retroaktívne, faktom ostáva, že koalíciu k zmene zákona dokopala až generálna prokuratúra.

"Keby Generálna prokuratúra to skonštatovala skorej, tak som presvedčený, že s rovnakou vážnosťou a rýchlosťou by sme pristúpili, aby sme rozptýlili všetky obavy," vyjadril sa Krajčí. Čo je však dôležité pre ľudí, nariadenia, ktoré v nedeľu odobril Ústredný krízový štáb, od zajtrajšieho dňa platiť budú.

​Výbor NR SR pre zdravotníctvo zaviazal vládu, aby začala na dennej báze zverejňovať kompletné dáta o koronavíruse. Na sociálnej sieti to uviedol člen zdravotníckeho výboru a poslanec parlamentu Richard Raši. Od 1. novembra tak budú musieť kompetentné inštitúcie zverejňovať podrobnejšie dáta. V štatistikách by malo byť napríklad aj to, koľko z pozitívne testovaných má symptómy ochorenia COVID-19 a koľko z nich je bezpríznakových, aká je štruktúra nakazených podľa regiónov alebo tiež miesta, kde sa nakazili. Verejné by mali byť aj informácie, koľko lôžok v nemocniciach je voľných či to, aké sú kapacity v iných nemocniciach. Uvádzať by sa mal aj počet žiadostí o vyšetrenie na COVID-19. Dostupné by mali byť aj počty hygienikov venujúcich sa COVIDu-19, a to na regionálnej úrovni, deliť by sa mali na existujúce kapacity a kapacity v príprave.

Zdravotnícky výbor sa podľa Rašiho uzniesol aj na tom, že zverejňovať sa budú aj dáta, na základe ktorých sa budú zatvárať napríklad prevádzky. "Teda prečo sme povedali, že to budú bary, reštaurácie, fitnescentrá či športoviská," vysvetlil. Je to podľa neho krok od rozhodovania na základe emócií k rozhodovaniu na základe informácií a dát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy