Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Opakovanie doňho kopal a neposkytol mu prvú pomoc. Dozorca v Ilave, ktorý napadol väzňa, už pozná svoj trest
Zdielať na

Opakovanie doňho kopal a neposkytol mu prvú pomoc. Dozorca v Ilave, ktorý napadol väzňa, už pozná svoj trest

Archívna reportáž

ILAVA / Sedem rokov za mrežami strávi bývalý dozorca z ilavskej väznice za to, že podľa prokuratúry zbil väzňa. Ten na neho zaútočil a musel ho spolu s kolegami spacifikovať. Počas toho však spadol na zem a udrel si hlavu. Skončil v bdelej kóme.

V bdelej kóme ostal po tom, ako ho spacifikovali dozorcovia v ilavskej väznici. Dvadsaťdvaročný väzeň totiž podľa obžaloby zaútočil na jedného z nich. Počas zákroku spadol na zem a udrel si hlavu. "Môj syn je na invalidnom vozíku. nechodí a nerozpráva plynule," uviedla mama zraneného väzňa Tatiana Goralová. 

V tomto momente jeden z dozorcov podľa prokuratúry porušil zákon. "Obžalovaný opakovane kopal do poškodeného, ktorý už bol spacifikovaný," zdôvodnil predseda senátu Krajského súdu v Trenčíne. "Vôbec som to neurobil. Ak aj áno, bol som napadnutý, ja som sa len bránil. Odsúdený, ako som povedal niekoľkokrát, napadol dozorcov v Leopoldove. Sudkyňa tieto argumenty vôbec neberie do úvahy. Som nevinný. " reagoval obžalovaný.

Dozorcu vinia aj z toho, že väzňovi neposkytol prvú pomoc. "Nepresvedčil sa, že dýcha, zranenému však zapadol jazyk," vyjadril sa prokurátor. Obžalovaný sa bráni slovami, že do minúty prišiel doktor, ktorý údajne uviedol, že odsúdený dýcha. 

Prvostupňový súd mu vymeral sedem rokov nepodmienečne. Odvolal sa a veril, že na krajskom súde v Trenčíne pochodí lepšie. Mýlil sa. Senát krajského súdu potvrdil bývalému dozorcovi sedem rokov za mrežami. Z pojednávacej miestnosti ho eskortovali rovno do väzenia.

"Vážený senát, chcel by som poprosiť o odklad, nakoľko sa mi narodil syn, má komplikácie, splácam hypotéku," povedal obvinený dozorca. Súd to nepovolil. "Odklad výkonu trestu nie je možný vzhľadom na výmeru trestu. Je vylúčené, aby príslušník Zboru väzenskej stráže reagoval spôsobom, že do bezbrannej osoby, ktorá leží na zemi a je v stave, kedy nemôže reagovať, opakovane kopal," povedal prokurátor. 

"Toto je spravodlivý trest? Je mi ho aj ľúto, lebo ja som matka, ale aj môjho syna je mi viac ľúto," dodala matka zraneného väzňa.

Za týranie svojej ženy dostal osem rokov väzenia. Viac sa dozviete v nasledujúcej reportáži: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy