Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Antigénový test na odhalenie Covid-19: Otestovali sme ho na vlastnej koži, ako presne bude fungovať?
Zdielať na

Antigénový test na odhalenie Covid-19: Otestovali sme ho na vlastnej koži, ako presne bude fungovať?

BRATISLAVA / Na Slovensko čoskoro dorazia antigénové testy na koronavírus. O aké testy ide, v čom je ich výhoda a či majú aj svoje limity, o tom sme sa rozprávali s primárom centrálneho príjmu v bratislavskom Ružinove.

Antigénový test sa od tých PCR testov líši hneď v niekoľkých faktoroch - lacnosť, rýchlosť a dôkazom antigénu. "Viete to urobiť veľmi rýchlo, najmä skoro počas infekcie a viete to urobiť relatívne lacno. Bez nejakého zásadného vybavenia...Robí sa to podobne ako protilátkový rýchly test ale je viac senzitívnejší ako protilátkový test. Na rozdiel od protilátkového testu, ho viete urobiť skôr,"  vysvetlil primár centrálneho príjmu Július Hodosy. 

"Test sa skladá zo skúmavky, kde sa naleje činidlo reakčné, predtým treba vytrieť nos a potom sa dá vzorka do reakčného činidla. Následne otvoríme diagnostický test, do ktorého vzorku nakvapkáme, a čakáme," opísal postup primár centrálneho príjmu Július Hodosy. 

Antigénový test našej kolegyne Miriam Dinkovej dopadol, našťastie, negatívne. Podľa slov primára, hoci sú antigénové testy rýchlejšie ako zlaté štandardy - PCR testy, aj tu existujú limity. "Antigénové testy musia byť urobené v istej fáze tej infekcie. Tie, ktoré tu máme, musia byť urobené do 5-7 dní, kedy máme najviac vírusu v nose a v hrdle. V prípade symptomatického pacienta je to veľmi jednoduché, viete kedy sa asi infikoval. Čo sa týka asymptomatických pacientov, ktorí nemajú príznaky a sú nosiči, je to komplikované. Z toho vychádzajú tie limity. Tie PCR sú citlivejšie, zachytí podstatne menej vírusu ako antigénové testy. Antigénové testy musíte robiť tak, aby tam toho vírusu bolo čo najviac," vysvetlil spoľahlivosť antigénových testov primár Hodosy.

Viac o tom, kedy a ako by sa mohli antigénové testy využívať sa dozviete v ďalšom vstupe redaktorky Barbory Jánošovej tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy