Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odborníci odporúčajú očkovanie proti chrípke. Jedna vakcína sa už ale vypredala, s druhou nastali problémy
Zdielať na

Odborníci odporúčajú očkovanie proti chrípke. Jedna vakcína sa už ale vypredala, s druhou nastali problémy

BRATISLAVA / Ešte v septembri bola k dispozícii vakcína proti chrípke zdarma. Od októbra mali byť dve vakcíny od dvoch rôznych firiem zdarma. Lenže zásoby prvej vakcíny zadarmo sa už minuli a druhá firma urobila administratívnu chybu, ktorá spôsobila to, že nebude zdarma. Ministerstvo zdravotníctva začalo situáciu riešiť a teraz oznámilo, že druhá vakcína bude predsa len bezplatná, ale až od 16. októbra.

Situácia do poslednej chvíle vyzerala tak, že odo dneška jedna z vakcín proti chrípke už nebude pre pacientov zdarma. "Jedna z týchto vakcín prestala byť hradená od 1. októbra. Zhodou okolností je to tá vakcína, ktorú sa firma rozhodla dodávať práve od 1. októbra na slovenský trh," vyjadril sa odborník na liekovú politiku Martin Pilnik. Teoreticky by situácia nemusela byť neúnosná, keďže druhú vakcínu zdravotné poisťovne uhrádzajú.  "Tá bola dodávaná od jedného výrobcu počas septembra, tá je už v tejto chvíli vypredaná," pokračoval. 

Podľa Ministerstva zdravotníctva problém spôsobila pracovníčka farma firmy a ono sa snažilo situáciu zachraňovať. "Žiaľ išlo v tomto prípade o zlyhanie pracovníka v konkrétnej farma firme, čo uvedená firma aj potvrdila," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 
Išlo o administratívnu chybu, ktorá spôsobila vyradenie vakcíny zo zoznamu hradených liekov.

Ale keby ministerstvo zareagovalo skôr, nemusela možno táto situácia nastať. "Akonáhle sme sa o tom dozvedeli, sme do toho aktívne vstúpili a konali tak, aby pacient mal čo najskôr z vereného zdravotného poistenia aj druhú vakcínu," vysvetlila Eliášová.  Od 1. októbra to však už nebude. "Táto vakcína bude opäť bude hradená z verejného poistenia od 16. októbra," dodala. 

Vakcín vraj bude dostatok, dokonca o 20 percent viac ako v rovnakom období v minulom roku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy