Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Medzi rúškami a respirátormi sa objavili falzifikáty: Na toto si dávajte najväčší pozor
Zdielať na

Medzi rúškami a respirátormi sa objavili falzifikáty: Na toto si dávajte najväčší pozor

BRATISLAVA / Nie je rúško ako rúško. Aj medzi touto nevyhnutnou ochranou pred šírením pandémie sa totiž objavili falzifikáty. Išlo najmä o respirátory pôvodom z tretích krajín. Vhodné rúška by mali mať certifikát, ktorý je zárukou toho, že naozaj dokážu znížiť riziko nakazenia. Platí to dokonca aj pre látkové rúška.

"Predtým ako je textilné ochranné rúško uvedené na trh, musí byť vykonané skúšanie a certifikácia," vysvetlila Dana Rástočná Illová, riaditeľka VÚTCH-CHEMITEX Žilina. "Keď naša skúšobňa, ktorá je autorizovaná posúdi výrobok, vydá k nemu cerifikát. Potom tieto výrobky môžu byť distribuované v celej EÚ," vyjadrila sa Katarína Surmíková Tatranská, predsedníčka ÚNMS SR.

​V súvislosti s certifikáciou ochranných rúšok sa na Úrad pre normalizáciu a skúšobníctvo obrátila aj Správa štátnych hmotných rezerv. A pri kontrole doručených certifikátov rúšok úrad zistil, že mnohé výrobky nemali žiadne certifikáty, alebo ich vydala nesprávna skúšobňa. "Sa vyskytli certifikáty k výrobkom, kde skúšobňa, ktorá skúša napríklad mobilné telefóny, vydala certifikát k ochranným rúškam. To je iba nejaký zdrap papiera," povedala Tatranská.

"Tým, že je posudzovanie respirátorov najzložitejšie, tak najviac sa falšovali respirátory. Tieto respirátory určite nespĺňajú požiadavky," zhodnotila Monika Laurovičová, riaditeľka Odboru skúšobníctva a európskych záležitostí ÚNMS SR. A takto označený respirátor je správny. Podobne sú na tom aj chirurgické masky. "Základom je, aby na tom respirátore bolo označenie CE so štvorčíslím notifikovanej osoby. Musí tam byť číslo výrobkovej normy, podľa ktorej sa ten respirátor má posudzovať a potom tam musí byť aj tá úroveň ochrany," vyjadrila sa Laurovičová.

Kvalitu materiálov, z ktorých sú vyrábané rúška, testujú odborníci v Žiline. "Vydali sme 40 certifikátov na textilné ochranné rúška, za ktorými sa samozrejme skrývajú tisícky textilných ochranných rúšok, ktoré boli uvedené na trh," povedala Rástočná Illová. Materiály, z ktorých sú ušité musia spĺňať kritériá, aby neškodili zdraviu. "Žiadne podráždenie ľudskej pokožky nesmú vyvolávať, nesmú byť toxické ani alergénne," skonštatovala Rástočná Illová.

Textílie, z ktorých sú vyrobené rúška testovali v skúšobných laboratóriách rôznymi metódami. "A teda môžem povedať pozitívnu informáciu. Počas vykonania skúšok sme nezistili prekročený obsah škodlivej chemickej látky," prezradila Rástočná Illová. Pritom rastie záujem verejnosti o antibakteriálne textilné rúška. Otestovanie látkového rúška trvá 7 až desať dní a stojí to približne tisíc eur. "Je teraz taký trend, že veľa ľudí rieši CO2 pri textilných rúškach. Myslím, že tam to nemá nejaký zmysel riešiť," dodala Rástočná Illová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy