Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hygienici považujú svadby za riziko číslo jeden. Radikálne sprísnili podmienky
Zdielať na

Hygienici považujú svadby za riziko číslo jeden. Radikálne sprísnili podmienky

BRATISLAVA / Ústredný krízový štáb v pondelok dramaticky sprísnil podmienky pre svadby. V podstate ostávajú povolené samotné obrady aj to s obmedzeným počtom účastníkov - ale svadobné hostiny, ako také, by mali byť zakázané. Po posledných prípadoch sa podobné opatrenie dalo očakávať. Hygienici dnes svadby považujú za riziko číslo jeden.

Ústredný krízový štáb v pondelok rokoval do neskorých hodín. Premiér však už na tlačovej besede skôr prezradil, že všetky hromadné akcie budú zrušené, výnimku budú mať svadby, krsty a pohreby, avšak iba čo sa obradov týka. Po dvoch svadbách na severovýchode Slovenska hlásia hygienici vysoké percento pozitívnych z testovaných. V Dlhej Lúke už majú zatvorený kostol, zrušené bohoslužby i spovedanie.

Prvé výsledky potvrdili po svadbe v bardejovskom okrese 16 pozitívnych. Dnes už je ich 67. Stále to pritom nie sú definitívne výsledky. A už sú v tom aj sekundárne nákazy. To znamená, že človek, ktorý bol na svadbe nakazil potom takých, ktorí na nej neboli.

V karanténe po svadbe skončili aj traja kňazi. Dvaja sú taktiež pozitívni. "Naozaj svadby a veľké oslavy sú najrizikovejšie podujatia, ktoré, čo sa týka Covid-19 spôsobujú, že sa Covid šíri lavínovite a nekontrolovateľne. Môžeme robiť potom akékoľvek opatrenia, potom tomu nezabránime," vraví vedúci Oddelenia epidemiológie RÚVZ Bardejov Július Zbyňovský. 


Podobne tomu bolo aj po svadbe v okrese Stropkov. V prvej várke testovaných mali viac ako 60 percent pozitívnych. Ďalších testovali dnes. Výsledky ešte nie sú známe. Ľudia sa zdá sa zľakli opatrení a svadby presúvajú z októbra na september. Len bardejovská matrika eviduje za minulý týždeň dvadsať svadieb. "Ak niekto povie tri týždne pred termínom, že sa príjmu prísne opatrenia, tak dá sa predpokladať, že aj tento fakt mohol vplývať na to, že svadby, ktoré možno mohli byť v októbri, v novembri, sa rýchlo presunuli na druhú polovicu septembra," vysvetľuje hovorca mesta Bardejov Štefan Hij. 

V okrese Námestovo iba dnes pribudlo 70 nových prípadov a včera 59 . Od minulého týždňa v oravských okresoch platia prísne opatrenia. Napríklad na svadbe môže byť len 30 ľudí. Aj preto Oravci, ktorí zvyknú mať na svadbách aj 100 ľudí, sa utiekajú k Poliakom. "Ľudia sú veľmi vynaliezaví a hľadajú v danej situácii úskok, hľadajú ho v Polsku," povedal podnikateľ Ľubomír Drgáň. 





Súvisiace články

Najčítanejšie správy