Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Očkovanie proti chrípke začalo len v septembri, lekárne už teraz hlásia problém. Vakcíny sú nedostupné
Zdielať na

Očkovanie proti chrípke začalo len v septembri, lekárne už teraz hlásia problém. Vakcíny sú nedostupné

BRATISLAVA / Záujem o vakcíny proti chrípke v týchto dňoch rastie. Ľudia chodia s receptami z lekárne do lekárne, ale väčšinou márne. Vakcíny boli u nás dostupné začiatkom septembra, no len tak sa po nich zaprášilo. Väčšina lekární ich vypredala. Ďalšia dodávka sa očakáva až v polovici októbra.

10. septembra sme navštívili jednu z lekárni v Bratislave a vakcíny proti chrípke už boli dostupné. Dnes sme túto bratislavskú lekáreň navštívili opäť a zisťovali koľko vakcín ešte majú? "Nemáme už vakcíny, predali sa do týždňa." Rovnako nám odpovedali aj v ďalších dvoch lekárňach. "Ja som si zabezpečila nejaké vakcíny, ešte sme nezačali očkovať. Začneme až v októbri. Momentálne mám 50 kusov," vyjadrila sa Soňa Ostrovská, praktický lekár.  "Ja som vyočkoval tých pacientov, ktorí mali záujem, zhruba okolo 100-450 pacientov," povedal Marián Šóth, praktický lekár, prezident ASL. 

Na dostupnosť vakcín sme sa pýtali aj v menšom meste ako Bratislava. Zisťovali sme ako je to s predajom a so zásobami vakcín v lekárňach v Starej Ľubovni. Boli sme sa opýtať v štyroch priamo v meste. V troch sú zásoby vypredané, v jednej ich ešte mali. Po vakcínach je obrovský dopyt aj pod Tatrami. "Zaznamenávame výrazne  zvýšený dopyt po očkovaní proti chrípke, najmä u mladšej populácie vo vekovej kategórii 18- 40 rokov," vyjadril sa Peter Marko, praktický lekár vo Veľkej Lomnici. "Záujem je vyšší, tento rok nebude dostatok vakcín," poznamenala lekárka Ostrovská. "Ďalšia dodávka, 200 000 vakcín by mala na Slovensko doraziť v priebehu októbra," vyhlásil Ondrej Sukeľ, prezident SLEK. 

"V prvom rade je potrebné zdôrazniť, že nákup očkovacích látok proti chrípke nie je postavený na báze centrálneho nákupu, ministerstvo zdravotníctva preto doň nevstupuje. Lekárne si ich objednávajú od držiteľov registrácie," uvádza sa v stanovisku MZ SR. "Pokiaľ by sa záujem o očkovanie zdvojnásobil, tak ten dvojnásobok vakcín tu nebude. Výroba vakcíny sa plánuje viac ako rok dopredu, výrobcovia plánujú dodávky podľa doterajších skúseností, je logické, keď máme krajinu kde sa posledných 10 rokom minie ani nie 200 tisíc vakcín, tak nemožno očakávať milión alebo viac," poznamenal Sukeľ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy