Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nazreli sme do tunela Višňové: Pozrite, aké nedostatky po sebe zanechal bývalý zhotoviteľ
Zdielať na

Nazreli sme do tunela Višňové: Pozrite, aké nedostatky po sebe zanechal bývalý zhotoviteľ

OKRES ŽILINA / Výstavba diaľnice v úseku Lietavská Lúčka – Dubná Skala je mimoriadne problematická. Vláda ju síce oficiálne pozastavila vlani v marci, no v skutočnosti sa tam nepracuje už takmer dva roky. Súčasťou úseku je aj tunel Višňové a naši kolegovia zo žilinského štábu mali možnosť nazrieť dovnútra, aby videli, v akom štádiu je táto dôležitá stavba.

Prechádzali sme rozostavaným tunelom, na ktorého otvorenie netrpezlivo čakalo mnoho motoristov. Tí dúfajú, že termín spustenia celého diaľničného úseku, a teda koniec roka 2023, budúci stavbári dodržia.

​Nový zhotoviteľ bude mať na na tomto objekte ešte veľa práce. Musí totiž napraviť viaceré chyby, ktoré tu zanechal jeho predchodca – či už sú to praskliny alebo aj diery v betóne sekundárneho ostenia. Predstavitelia Národnej diaľničnej spoločnosti nám však prezradili aj iné vážne vady. "Dokumentácia jasne hovorí o tom, aby hrúbka sekundárneho ostenia bola 30 cm, no a my máme miesta, kde je hrúbka výrazne pod 20 cm. Je to určite život ohrozujúca, keby stavebný dozor neprišiel na túto chybu," skonštatovala hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.


V tých častiach, kde je zatiaľ len primárne ostenie pršalo, na zemi sa tvorili jazierka a tiekol aj potok. No ľudia z NDS nás ubezpečili, že toto nie je chyba stavby. "Keď budúci zhotoviteľ tunelovú rúru zaizoluje a nastrieka sa sekundárne ostenie, tak tá voda prirodzene odtečie," vysvetlila Žgravčáková.

Uplynulý týždeň si nielen tunel, ale aj celé stavenisko diaľničného úseku, prezreli odborníci z troch konzorcií, ktoré majú záujem dokončiť stavbu. Víťaza výberového konania čaká neľahká úloha. "Bude musieť prevziať zodpovednosť a záruku za to, že dielo dokončí načas a že bude bezpečné pre motoristov," dodala  Žgravčáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy