Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vláda plánuje pomôcť kultúre zostavením špeciálnej skupiny. Finančná injekcia bude v hodnote 40 miliónov
Zdielať na

Vláda plánuje pomôcť kultúre zostavením špeciálnej skupiny. Finančná injekcia bude v hodnote 40 miliónov

Archívna reportáž

Pandémia dala zabrať kultúre, vláda sa preto rozhodla do tejto oblasti poskytnúť finančnú pomoc a zriadiť špeciálnu skupinu.

BRATISLAVA / Výbor NR SR pre kultúru a médiá odporúča vláde zriadiť medzirezortnú pracovnú skupinu na úrovni štátnych tajomníkov na rýchle a adresné kompenzovanie dôsledkov protiepidemiologických opatrení na kultúru a kreatívny priemysel. Ministerka kultúry Natália Milanová  už avizovala, že na podporu kultúry pôjde z fondov EÚ a iniciatívy REACT-EÚ 40 miliónov eur.

Pracovná skupina má rovnako pomôcť vytvoriť systém finančných a administratívnych opatrení, ktoré budú kompenzovať dôsledky protiepidemiologických opatrení na posledný štvrťrok 2020 a rok 2021. Tvoriť ju majú štátni tajomníci rezortov kultúry, financií, hospodárstva a práce a sociálnych vecí, ktorí budú spolupracovať s expertnou skupinou kultúry a kreatívneho priemyslu.

"Na výbore sme sa rozhodli vytvoriť priestor ľuďom, ktorí pracujú v kultúre a kreatívnom priemysle z dôvodu, že vnímame, aká tam je situácia. Vieme o ich problémoch. Rušia sa podujatia, nemajú ľudí v divadlách. Dostali sa do ekonomických problémov, " povedal predseda výboru Kristián Čekovský s tým, že na výbor prišli zástupcovia hudobného priemyslu aj kultúrnej obce. "Všetci zopakovali, aká je situácia a navrhli ďalšie formy podpory," doplnil.

Výbor bude zároveň iniciovať stretnutie predstaviteľov kultúrnej obce s epidemiológmi. Členovia výboru považujú kultúrno-kreatívny priemysel za dôležitú súčasť národného hospodárstva, ktorá významne prispieva k vitalite spoločnosti, sociálnej súdržnosti a medzikultúrnemu dialógu. Oceňujú doteraz prijaté opatrenia na zmiernenie ekonomických dopadov pandémie na kultúru a kreatívny sektor, zároveň si však uvedomujú, že ich doterajší rozsah a zacielenie nevytvorili v dostatočnej miere možnosti na reálne dlhodobé profesionálne prežitie značnej časti subjektov a profesií, pôsobiacich v tomto priemysle.

Podľa podpredsedu výboru pre kultúru a médiá Miroslava Kollára je kultúra významné odvetvie nielen na Slovensku, ale aj v celej Európskej únii (EÚ). Tvrdí, že práve tento sektor je jeden z najviac postihnutých výpadkami príjmov. „Na Slovensku je v oblasti kultúry zamestnaných 66-tisíc ľudí a ďalších 150-tisíc ľudí je na nich naviazaných v službách, ktoré sú spojené s kultúrou a kreatívnym priemyslom. Ide o porovnateľný počet, ako pracuje v automobilovom priemysle,“ podotkol na tlačovej besede 22. septembra.

Ministerka kultúry Natália Milanová  avizovala, že na podporu kultúry pôjde z fondov Európskej únie a iniciatívy REACT-EÚ 40 miliónov eur. Financie budú podľa nej určené napríklad aj na výpadok zo vstupného. Rezort sa chce však tiež zamerať na ľudí, ktorým nevedeli pomôcť v rámci „prvej pomoci“.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy