Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Babie leto ešte nedorazilo. Meteorologička prezradila, čo nás v septembri čaká
Zdielať na

Babie leto ešte nedorazilo. Meteorologička prezradila, čo nás v septembri čaká

BRATISLAVA / Uplynulé dni boli celkom príjemné, teplé, aj keď už nie letné. Podľa meteorológov ide o tzv. mariánske leto typické pre druhú polovicu septembra, teda po sviatku Márie. Tohtoročné mariánske leto je ukážkové a zároveň je aj príjemnou rozlúčkou s kalendárnym letom, keďže jeseň sa už začala.

Ako je vidieť, posledné dni kalendárneho leta ešte stále pripomínajú ozajstné prázdninové leto. "Je teplo na daný dátum v kalendári, pretože maximálna teplota v priebehu pondelkového dňa dosiahla v najteplejších oblastiach niečo nad 27 stupňov," vyjadrila sa meteorologička Miriam Jarošová. 

Na brehoch jazier tu, na juhozápade, ešte vidieť obyvateľov opaľovať sa a viacerí si aj zaplávali v celkom príjemne teplej vode. Teda ako komu, zimomravejší by asi nesúhlasili.  Ale podľa meteorológov toto už ozajstné leto nie je, ale nie je to ani babie leto. "Toto zatiaľ babie leto nebolo, môžeme to skôr charakterizovať ako tzv. mariánske leto, ktoré pokračuje po krátkom ochladení na začiatku septembra," poznamenala Miriam. To už síce denné teploty môžu dosahovať letné hodnoty, ale deň sa skracuje a napríklad voda, ale aj vzduch sa už počas dlhšej noci viac ochladia.

V severnejších častiach Slovenska môže byť ideálne počasie na turistiku alebo prechádzky do lesa napríklad za hubami. "V priebehu uplynulých dvoch týždňov huby rástli takmer vo všetkých regiónoch. Keďže je už v lesoch trochu suchšie, huby rastú trochu slabšie ako pred týždňom," vyjadril sa Ján Červenka, mykológ. 

Pôda v lese je síce vysušená, no huby aj napriek tomu ako-tak rastú, aby aspoň čo-to bolo do polievky. "Ale v najbližších dňoch, ak zaprší, môžeme sa tešiť na samotný vrchol sezóny," podotkol Červenka. Hubárska sezóna však zrejme vyvrcholí až koncom septembra, ak prídu výdatnejšie dažde. A tie už môžeme očakávať koncom tohto týždňa. "V stredu príde k zmene a začne k nám prúdiť teplý a vlhký vzduch a od stredy až do nedele sa budú objavovať zrážky," predpovedá meteorologička Miriam Jarošová. Po nich príde ochladenie a po ňom aj nádej na babie leto, a hubársku sezónu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy