Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Policajti a kriminalita. Akí sú naši muži zákona?
Zdielať na

Policajti a kriminalita. Akí sú naši muži zákona?

Vo svojich radoch majú o 20 čiernych oviec menej ako minulý rok.

Napriek tomu majú policajti radosť. Vo svojich radoch majú o 20 čiernych oviec menej ako minulý rok.

Podľa hovorkyne ministerstva vnútra Silvie Mihálikovej inšpekcia obvinila 158 príslušníkov z 209 trestných činov. To znamená že trestnej činnosti sa dopustilo len menej ako 1 percento policajtov. Podľa bezpečnostného analytika Juraja Zábojníka je však toto číslo veľmi skreslené: "Stav je katastrofálny, je to len mizivé percento toho, čo sa v skutočnosti v polícii deje."

Na Slovensku máme vyše 20-tisíc policajtov. Minulý rok chcelo podľa ministerstva svoje postavenie zneužiť 68 z nich. Najčastejšie policajti zneužili právomocí verejného činiteľa.

Policajti, ktorí by mali byť morálne čistí sa však dopustili aj takých závažných skutkov ako je vražda. V auguste policajt na Záhorí úpálil svojho kolegu. Dôvodom mali byť osobné problémy.

V septembri zase policajt zo svojimi komplicmi prepadol benzínku v Nitre a na úteku postrelil 2 svojich kolegov. Policajt je obvinený z pokusu dvojnásobnej vraždy a lúpeže.

Oba tieto skutky spáchali mimo služby, obaja sú vo vyšetrovacej väzbe. Oba prípady sú v štádiu vyšetrovania.

Odhaľovať trestnú činnosť policajtov je nesmierne náročné. Policajt totiž pozná všetky postupy ako zminimalizovať možnosti svojho dolapenia.  Podľa bezpečnostného analytika by mali policajtov kontrolovať aj v súkromí. "Existuje mnoho skrytej latentnej kriminality, preto by sa mala sprísniť kontrola. Policajt by mal byť pod kontrolou 24 hodín denne."

A pokiaľ by sa chcel sťažovať na obmedzovanie slobody či porušovanie práv, má pre neho Zábojník jasnú radu: "Mal si vybrať inú prácu, môže ísť robiť napríklad podnikateľa."

Aj po obvinení však väčšinou policajt zostáva v službe, o prácu prichádza automaticky až vtedy, ak ho právoplatne za trestný čin odsúdia. 

Zdielať na