Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Europarlament kritizuje krajiny za uzatváranie hraníc. Poslanci volajú po zjednotení pravidiel
Zdielať na

Europarlament kritizuje krajiny za uzatváranie hraníc. Poslanci volajú po zjednotení pravidiel

SLOVENSKO/EURÓPA / Európsky parlament ostro kritizuje postup jednotlivých členských krajín v súvislosti s korona opatreniami. Máme rozdielne postupy, hranice si zatvárame bez poriadnej koordinácie so susediacimi krajinami, kým pre jedných sú krajiny na červenom zozname, pre iných sú bezpečné. Metodiku na posudzovanie úmrtí máme tiež v členských krajinách rozdielnu a tento chaos neprispieva podľa europarlamentu k upokojeniu situácie medzi ľuďmi a nepomáha ani ekonomike.

Kým väčšina Európy považovala Slovensko za bezpečné, pre Veľkú Britániu sme boli ešte nedávano na červenom zozname. A takýchto príkladov máme v EÚ viacero."Napríklad dnes sa deje to, že niektoré členské štáty napr. Dánsko v podstate neodporúčali, dokonca zakázali svojim občanom vycestovať do Francúzska, potom sa vrátiť a mať prísnu karanténu, pre iné členské krajiny to zase neplatí. Tí nevnímajú Francúzsko ako také problématické," povedal europoslanec Michal Šimečka.
Europoslanci tak volajú po zjednotení pravidiel. Ak máme mať aspoň elementárnu úctu k vede, ten istý problém a dáta by sme mali podľa europoslancov posudzovať rovnako.

"Žiaľbohu napriek tomu, čo sme si zažili na jar, členské štáty akoby sa stále nepoužili z toho, že najlepšia je spolupráca, že každý sám za seba sa nevypláca," uviedol poslanec Martin Hojsík.
Ani slovenskej strane sa napríklad nepozdáva nedávne rozhodnutie maďarskej strany o zatvorení hraníc. A podobné trenice máme v mnohých kútoch Európskej únie.
"Ak si spomenieme na to, ako ľudia u nás stále pred hranicami, na hraniciach, ako demonštrovali aká to bola sila, tak si vlastne uvedomíme aký to je problém, keď sa zrazu zablokuje jedna z tých štyroch základných slobôd na ktorých je Európska únia postavená," myslí si poslanec Europarlamentu Eugen Jurzyca.

Parlament preto vyzýva Európsku komisiu a Radu, aby čo najskôr začali kroky členských krajín koordinovať. Inak vraj budeme mať s koronou nekonečnú hru na mačku a myš."Stále nám chýba to, aby sme sa dohodli, aby sa členské štáty dohodli na jednotnej metodike testovania, na jednotnej metodike posudzovania prípadov, ale aj úmrtí na koronu," uzatvoril Hojsík.
Dokáže mať Europarlament priamy dosah na bežných Slovákov? Obec Čirč je toho príkladom.

Najčítanejšie správy