Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odmeny za prácu v prvej línii budú možno vyššie
Zdielať na

Odmeny za prácu v prvej línii budú možno vyššie

Ubehli už tri týždne od oznámenia premiéra, že odmení ľudí pracujúcich v prvej línii. Avizoval, že na výplatných páskach si tisíce ľudí polepší už v septembri. Štyri poverené rezorty o výške odmeny mlčia.

Premiér cez štátnu kasu ešte v auguste uvoľnil 50 miliónov eur, ktoré chcel prerozdeliť medzi zdravotné sestry, policajtov, vojakov, zamestnancov domovov sociálnych služieb a hasičov.

Zoznam ľudí v prvej línii je ale oveľa rozsiahlejší a ministri štyroch rezortov sú veľmi opatrní vo vyjadreniach komu a koľko prerozdelia. "Odmena bude poukázaná policajtom hasičom a občianskym zamestnancom, ktorí boli v priamom ohrození pandémie," informuje Barbara Túrosová z ministerstva vnútra. 

Na výplatnej páske si polepší 9000 policajtov, 800 hasičov a 700 občianskych zamestnancov. Tí kontrolovali hraničné priechody, sprevádzali repatriantov, strážili uzavreté osady.

"Za rezort obrany sme identifikovali celkovo do 7000 profesionálnych vojakov a civilných zamestnancov, ktorí bojovali v prvej línii s pandémiou a bez pochýb si zaslúžia morálne, ale aj finančné ohodnotenie," vyjadrila sa hovorkyňa rezortu Mária Lajmonová. 

Koľkých zamestnancov domovov sociálnych služieb sa odmeňovanie týka, ministerstvo práce zverejniť nechce. "Stanovenie počtu odmenených zamestnancov za jednotlivé rezorty a nastavovanie podmienok vyplácania odmien sú momentálne v procese," uviedla Michaela Slivková Kirňaková z tlačového oddelenia ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Ani minister zdravotníctva kompletný zoznam odmenených nezverejnil. "Ja som povedal, že budem spravodlivý a odmením všetkých, ale určite si niektoré profesie zaslúžia viac a iné menej," povedal minister Marek Krajčí. 

Minister zdravotníctva navyše požiadal ministra financií o navýšenie prostriedkov. Všetky štyri rezorty následne zverejnia aj výšku odmien pre ľudí v prvej línii.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy