Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Láska bez hraníc. Odvážne 16-ročné dievča sa rozhodlo opustiť hranice z Česka cez Slovensko do Ukrajiny
Zdielať na

Láska bez hraníc. Odvážne 16-ročné dievča sa rozhodlo opustiť hranice z Česka cez Slovensko do Ukrajiny

SLOVENSKO/UKRAJINA / Láska vraj nepozná hranice. O tom sa možno chcela presvedčiť mladá dvojica z Česka. Problém bol nielen v tom, že dievča malo 16 rokov a ušlo z detského domova, ale aj to, že na Ukrajinu chcela ujsť cez najprísnejšie stráženú hranicu Schengenu. Prípad už rieši aj česká ambasáda. Naši hraniční policajti odviedli počas pátracej akcie opäť vynikajúcu prácu.

Hraniční policajti dostali informáciu o nezvestnom 16 ročnom dievčati, ktoré chce prekročiť ukrajinskú hranicu. Do terénu vyrazilo viacero hliadok hraničnej polície a o pátracej akcii informovali aj Pohraničnú stráž Ukrajiny.
"Boli sme informovaní o pátraní po nezvestnej neplnoletej osobe, ktorá sa mala pohybovať v blízkosti vonkajšej hranice s Ukrajinou spolu s ďalšou osobou s úmyslom hranicu prekročiť medzi obcami Tibava a Ubľa," uviedla hovorkyňa hraničnej cudzineckej polície v Sobranciach Agnesa Kopernická.

Šestnásťročné dievča podľa polície ušlo z detského domova v Českej republike. Na dobrodružnej ceste naprieč Slovensko až po východnú hranicu ju sprevádzal 21-ročný mladík. Hranice s Ukrajinou sú aktuálne pre epidémiu zatvorené, s čím zrejme nerátali. Zrejme preto sa dvojica pokúsila zdolať takzvanú zelenú hranicu. Plán im však nevyšiel.


Hraniční policajti z Podhoroďa si na tomto ihrisku v obci Inovce všimli auto s českými evidenčnými číslami. Na miesto okamžite vyslali ďalšie hliadky aj psovoda."A zhruba dve hodiny po tejto udalosti v lesnom poraste boli kontrolované dve osoby českej štátnej príslušnosti a to 21 ročný muž a 16 ročná mladistvá," pokračuje Kopernická.

Pre podozrenie zo zvýšenej teploty u mladistvej privolali na miesto aj posádku záchranárov."Išlo o dehydrovanú tínedžerku, ktorú posádka ošetrila na mieste," informovala hovorkyňa operačného strediska Alena Krčová.


"Opakovaným meraním telesnej teploty sa podozrenie nepotvrdilo. Dievčina absolvovala rýchlotest na COVID-19, ktorý bol negatívny," povedala Kopernická. Hraniční policajti kontaktovali Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Michalovciach. O prípad nezvestnej tínedžerky sa zaujímala aj česká ambasáda. Dievča bolo prevezené do zariadenia pre maloletých bez sprievodu v Medzilaborciach.



"To dievča sa budeme snažiť čím skôr vrátiť do Českej republiky už sme to konzultovali aj s českou ambasádou," uviedol riaditeľ Centra pre deti a rodiny Vladislav Fejo.Dôvody, prečo sa rozhodla pre útek na Ukrajinu zatiaľ jasné nie sú. Jej návrat do českého detského domova by mali zrealizovať v najbližších dňoch.

Štvrtý deň je Slovenský raj plný záchranných tímov. Stále hľadajú Františka Tkáča, ktorý je nezvestný od nedeľného popoludnia. Dôchodcu videli naposledy pod Kláštoriskom. Viac v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy