Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Od únosu prezidentovho syna Michala Kováča prešlo 25 rokov. Súdne pojednávanie stále nie je ukončené
Zdielať na

Od únosu prezidentovho syna Michala Kováča prešlo 25 rokov. Súdne pojednávanie stále nie je ukončené

BRATISLAVA / Slovensko si dnes pripomína 25. výročie únosu Michala Kováča mladšieho, syna vtedajšieho prezidenta a hlavného kritika premiéra Vladimíra Mečiara. Od začiatku bola z Kováčovho zavlečenia do Rakúska podozrivá tajná služba. Obžalobe, na ktorú pre amnestie dlhé roky padal prach, čelí 13 mužov na čele s vtedajším šéfom Slovenskej informačnej služby Ivanom Lexom. Súdne pojednávanie je už vyše roka prerušené.

Na mieste medzi Svätým Jurom a bratislavskou Račou 31. augusta 1995 presne o 10:47 Michalovi Kováčovi mladšiemu skrížilo cestu viacero áut. Syna prezidenta následne násilím z auta vytiahli a odviezli preč. Podľa obžaloby mu nasadili na hlavu vrece, dávali šoky paralyzátorom a donútili ho vypiť alkohol. Omámeného Kováča o 14.00 hodine priviezli do bratislavskej Petržalky, kde si ho už prevzala ďalšia skupina, ktorá mala na starosti jeho prevoz za hranice. Podľa obžaloby ho previezli cez diplomatickú zónu hraničného priechodu Petržalka-Berg.

Celá akcia skončila v popoludňajších hodinách pred policajnou stanicou v rakúskom Hainburgu, kde nechali omámeného Kováča v jeho aute. Zároveň dostala miestna polícia telefonické echo, že tu majú človeka, ktorého hľadá Interpol.

Cieľom malo byť totiž vydanie Kováča mladšieho do Nemecka, kde ho vyšetrovali pre kauzu Technopol. Rakúšania ho však neskôr pustili späť na Slovensko. Ešte v roku 2000 prokurátor Michal Serbin podal obžalobu na 13 mužov, z toho ôsmich členov SIS. Hlavou operácie mal byť vtedajší šéf tajnej služby Ivan Lexa. Ten na otázky televízie JOJ nereagoval. "Už keď som prevzal prípad, boli tam jasné dôkazy, ktoré preukazovali, že sa na tomto trestnom čine podieľala aj spravodajská služba, čo sa nakoniec ďalšími dôkazmi jednoznačne preukázalo," vyjadril sa Peter Vačok, bývalý vyšetrovateľ únosu Michala Kováča. 

Vyšetreniu prípadu bránili dlhé roky amnestie, ktoré Mečiar vyhlásil v roku 1998 ako zastupujúci prezident. Tie sa podarilo v parlamente prelomiť na jar 2017 až na niekoľký pokus. Premiéra za únos neobvinili, hoci ho podľa obžaloby v čase zavlečenia, navštívil priamo na úrade vlády Lexa, kde sa takmer polhodinu osamote rozprávali. "Nie HZDS marilo, HZDS bol hnacím motorom, zistite páchateľa, zistite motívy," vyhlásil v tej dobe Vladimír Mečiar. 

Amnestie zrušili najmä po iniciatíve dnes už politického dôchodcu Bélu Bugára. Aj keď nie každý veril, že sa to môže stať. "Každý, kto prichádza s návrhom na zrušenie amnestií, by mal vrátiť diplom právnika," uviedol Robert Fico. "Politici urobili čo mohli, dosť neskoro, ale predtým nebola vôľa," podotkol Béla Bugár. 

Napriek tomu, že obžaloba bola podaná pred 20 rokmi, amnestie sú zrušené už vyše tri roky, okresný súd zatiaľ vo veci nezačal pojednávať. Na podnet obhajoby sa prípadom zaoberá Európsky súd v Luxemburgu. "To je to, čo stále hovorím. My môžeme mať názor povedzme aj na rozhodovací proces, dĺžku procesu, dosť teda kriticky názor, ale politici by nemali zasahovať," upozornil Bugár. 

"Nevidím nejaký zmysel alebo účel, aby sme niekoho po štvrťstoročí trestali a zatvárali. Rozhodujúce je, aby sa to už nikdy neopakovalo, aby sa spravodajská služba sa nemohla správať, ako sa správala," dodal Vačok, bývalý vyšetrovateľ únosu Michala Kováča. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy