Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Osadu pri Prešove zaliala veľká voda. Vytopilo desiatky príbytkov, aj uväznilo partiu chlapov na ostrovčeku
Zdielať na

Osadu pri Prešove zaliala veľká voda. Vytopilo desiatky príbytkov, aj uväznilo partiu chlapov na ostrovčeku

CHMINIANSKE JAKUBOVANY / Veľká voda sa v sobotu prehnala obcou Chminianske Jakubovany na východe Slovenska. Lokálna záplava najviac udrela v tamojšej rómskej osade. Vytopilo desiatky skromných príbytkov a stovky ľudí zrazu nemali kde spať. Buď sa uchýlili k príbuzným, alebo museli spať na zemi. Všetko bolo premočené a niektoré veci už nepoužiteľné. Ratovať museli aj postihnutého mladého muža, ktorý uviazol v nepojazdnom aute.

Najprv búrka na okolí a zrazu sa do dediny začala valiť veľké množstvo vody. Osadu na dolnom konci, kde žijú tisícky ľudí zaplavilo tak, že na niektorých miestach voda dosahovala takmer dva metre.

Záplava sa zmenila na boj o život. Pre 22-ročného Mariána, ktorý už niekoľko rokov žije v aute. Marián je odmalička postihnutý. Bez pomoci sa nezaobíde. V starom nepojazdnom aute aj prespáva a bol v ňom aj keď prišla veľká voda. Dvaja miestni mladíci neváhali a skočili mu na pomoc. 

Keď voda opadla, ľudia sa vrátili do svojich skromných príbytkov a ratovali všetko, čo ostalo pod vodou. Miestni utekali pred vodou na kopec. A už len pozerali ako im zalialo príbytky. Vody bolo zrazu toľko, že ten, kto to tam nepozná, by ani nedokázal určiť, kadiaľ predtým tiekol potok. Zaplavených ostalo vyše 70 domov. 

Obyvatelia osady teraz budú ostražití pri každom väčšom lejaku. Nevedia si ani predstaviť, ako by to skončilo, keby prišla veľká voda uprostred noci, kedy by všetci spali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy