Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najviac áut kradnú v Bratislavskom a Nitrianskom kraji
Zdielať na

Najviac áut kradnú v Bratislavskom a Nitrianskom kraji

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Tento trend bude pravdepodobne ešte narastať

Kým v prvej polovici minulého roka fingované odcudzenia motorových vozidiel mali klesajúcu tendenciu, koncom rokom 2008 ich počet narástol o vyše 30 %. V životnom poistení je počet podvodov stále nízky.

Poisťovacie podvody sa podľa štatistík najviac páchajú v Bratislavskom, Nitrianskom kraji a vo východoslovenskom regióne.

Trestná sadzba za poisťovací podvod závisí od spôsobu spáchania trestného činu, osoby páchateľa a výšky spôsobenej škody a pohybuje sa v rozmedzí od 1 do 15 rokov.

Najviac pokusov o poisťovací podvod pripadá na poistenie motorových vozidiel (na havarijné a povinné zmluvné poistenie). Najčastejším poisťovacím podvodom je uplatňovanie si náhrady škody vo viacerých poisťovniach, fingovaná krádež auta, poškodenie čelného skla či navýšenie nároku na vyplatenie.

„Stretli sme sa už aj niekoľkými kurióznymi prípadmi. Vodič motorového vozidla v Nových Zámkoch spôsobil dopravnú nehodu. Nakoľko sa poisťovňa nachádzala v blízkosti miesta činu, muž sa stihol poistiť ešte pred príchodom policajtov,“ povedala pre joj.sk Jaroslava Zemanová z Allianz – Slovenskej poisťovne.

Havarijné poistenie si pritom môžu uplatniť občania aj v inom štáte Európskej únie. Povinné poistenie si môžu vodiči uplatniť len v krajine, v ktorej je vozidlo poistené. „Výpočet škody je pritom od roku 2005 pre všetky poisťovne jednotný,“ osvetlila situáciu Zemanová.

Dokazovanie poistných podvodov je vďaka technike jednoduchšie. Niektoré poisťovne popri manuálnom dokazovaní poistení podvodu začali uplatňovať aj elektronickú indikáciu. „Na základe určitých ukazovateľov sa vypočíta, ktoré poistné zmluvy treba prešetriť. Klient nesmie prísť na to, že ho prešetrujeme. Inak by naša práca nemala zmysel,“ povedal Vojtech Kosík, expert na vyšetrovanie poisťovacích podvodov.

Najčítanejšie správy