Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Smrť na koľajniciach: Psychológovia sa rozhodli konať. Životy môžu zachrániť aj tieto nálepky
Zdielať na

Smrť na koľajniciach: Psychológovia sa rozhodli konať. Životy môžu zachrániť aj tieto nálepky

BRATISLAVA / Ľudia v krízových životných situáciách nie vždy vyhľadajú pomoc odborníkov. Práve preto sa psychológovia z internetovej linky pomoci I-Pečko rozhodli konať. Rozmiestnili svoju ponuku na bezplatnú pomoc priamo na tie miesta na železniciach, kde sa ľudia pravidelne rozhodujú, či ukončia svoj život. Železnice Slovenskej republiky iniciatívu vítajú a chcú pripraviť aj ďalšie opatrenia.

"Zrazu som len počula, ako sa ten vlak rúti a ako sa ten človek rozbehol. Mala som tak asi 30 sekúnd na to, aby som to zastavila a zastavila," zaspomínanala si na jeden zo svojich prvých telefonátov Zuzana Juráneková, členka tímu I-pečko. "Za posledný pol rok sme mali 114 kontaktov, kde sme dokázali my tým rozhovorom poradenským odvrátiť to rozhodnutie na samovraždu a nepotrebovali sme prizvať ani záchranné zložky," prezradil zakladateľ poradne I-pečko Marek Madro.

"Za železnice evidujeme ročne okolo 70 samovrážd," povedala hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová. Nálepky s nápisom "Nebuď teraz o samote!" pribúdajú po celom Slovensku. Psychológovia zistili, že sa im ľudia pravidelne ozývajú z rovnakých miest, a tak si vytvorili akúsi mapu takýchto miest na železnici a svoje kontakty umiestnili práve tam. "Za ten mesiac sa nám už ozvali dvaja ľudia, ktorí vďaka tým nálepkám sa dozvedeli o možnosti pomoci," vyjadril sa Madro. "Vnímame klesajúci trend samovrážd," uviedla Achbergerová. 

Takáto udalosť býva veľkou traumou aj pre rušňovodičov. "Prežíval som to dosť ťažko, Triasli sa mi kolená, nevedel som zísť ani z lokomotívy. Stále mi v hlave prebiehalo, že zabil som ho. Potom aj mesiace trvalo, že som pískal na ľudí, ktorí sa nachádzali od koľají aj 500 metrov," vyjadril sa inšpektor bezpečnosti železničnej dopravy Jaroslav Hraška.


Rušňovodič napriek snahe nedokáže ubrzdiť tak rýchlo, aby tragédii zabránil a často musí aj on vyhľadať psychologickú pomoc. Podľa skúseností psychológov dostať človeka z koľajníc trvá obvykle 90 minút. Tím I-Pečka rokuje so železnicami o ďalšej spolupráci. Veria, že vďaka týmto kontaktom na nálepkách zachránia ešte viac životov.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy