Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Oplatí sa mať vysokoškolský titul? Trh práce vraví nie, výplatná páska áno
Zdielať na

Oplatí sa mať vysokoškolský titul? Trh práce vraví nie, výplatná páska áno

BRATISLAVA / Slováci s vysokoškolským titulom reagujú najčastejšie na ponuky, na ktoré stačí maturita. Takýto poznatok odhaľuje najnovšia analýza pracovného trhu.

Mnohí vysokoškoláci vyhľadávajú prácu, ktorá si nevyžaduje titul. Tento fakt podľa hovorkyňe portálu Profesia.sk Nikoly Richterovej je možné jednoducho vysvetliť. " Dôvod je jasný. My máme viac vysokoškolsky vzdelaných ľudí ako trh potrebuje," vysvetluje.

Vysokoškoláci kradnú prácu stredoškolákom s maturitou

Na pracovnom portáli vyžaduje maturitu 40% zamestnávateľov, čo pomožno považovať za najvyšší podiel. Za ním nasleduje stredoškolské vzdelanie  bez maturity 21% a vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa pokrýva len 10% zo všetkých ponúk. V prvom polroku tohto roka to bolo 10 000 voľných pracovných miest, ktoré si vyžadovali titul a to konkrétne so špecifickým odborným zameraním ako je učiteľstvo, farmácia, finančná analýza.   

Najčastejšie vysokoškoláci vyhľadávajú pozície ako administratívny pracovník, asistent, odborný predajca, obchodný zástupca. "Toto sú často ponuky, ktoré požadujú už len maturitu a tu dochádza k stretu absolventov s vysokou školou a maturitou a tu možno povedať, že si navzájom akokeby kradnú prácu," informuje Richterová.

Technické smery? Soľ nad zlato

Zamestnávateľ však musí byť so svojim zamestnancom spokojný. Ktoré odborné vzdelanie požadujú zamestnávatelia najčastejšie? "Ide najčastejšie o informatiku, strojárstvo, elektrotechniku a techniku. Prípadne sa tam nájdu aj absolventi  ekonomických štúdií,"  povedala hovorkyňa.

Ak sa pozrieme na problematických absolventov tak medzi nich patria študenti prírodných vied, športu a pedagogiky. Vyštudovaní učitelia sa však potýkajú so špecifickým problémom. "Voľných pozícií učiteľa je veľmi veľa. Toto sú však často absolventi, ktorí nechcú pracovať vo svojom odbore," dodáva. Portál zaznamenal, že najčastejšie pedagogickí absolventi vyhľadávajú prácu recepčného v hoteloch. 

Zlatý stred v administratíve

Najväčšiu ponuku aj dopyt ponúkajú administratívne pozície. "Je tu však často problém, že ponuky sa nachádzajú najviac v Košickom a Bratislavskom kraji," objasňuje Richerová. Pracovník v tomto prípade musí počítať s väčšou konkurenciou. "Napríklad v prípade sekretárky v Košickom kraji je priemerný počet reakcií nad 100." 

Je dôležitý titul?

Ísť, či neísť na vysokú školu sa môže zdať ako Hamletovská otázka. Vyžaduje si to ale trh práce? "Čo sa týka požiadaviek od zamestnávateľov ani nie. Ukazuje sa, že väčšina ponúk si vyžaduje skôr stredoškolské vzdelanie, čo sa však týka zárobkov, tak na Slovensku sa ukazuje, že vysokoškolský titul sa oplatí.  Tie rozdiely medzi platom zamestnanca s maturitou a platom zamestnanca s vysokoškolským titulom druhého stupňa napríklad v Bratislave je v priemere až 500 eur," vyjadrila sa Richterová. Hovorkyňa skonštatovala, že aj to môže byť jedným z dôvodom prečo mnohí Slováci chcú mať titul.

Nezáleží čo študujem, stačí mať titul. Tieto slová často počuť od študentov, ktorí nevyhľadávajú školu na základe svojich ambícií. Na vine môžu byť tabuľkové systémy napríklad v štátnej správe. Ako na to reagujú zamestnávatelia? "Existujú na Slovensku školy, z ktorých absolventi nie sú až tak chcení... Pamätáme si aj z minulosti, že aj na našom portáli sa objavili ponuky, ktoré aj obsahovali, že absolventi z týchto škôl nás nemusia kontaktovať. Je to určite kontroverzné ale vzhľadom na to, že ide o súkromné firmy," upozornila hovorkyňa. Mnoho personalistov sa dokonca vyjadrilo, že s absolventami konkrétnych škôl majú zlé skúsenosti. Takzvaný "blacklist" škôl už existuje no sú aj svetlé výnimky. 

Užitočné rady do vašej kuchyňe má Alena Stračiaková, ktorá s odborníčkou ukázala, ako správne skladovať potraviny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy