Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Špecializovaný trestný súd bude mať nového šéfa, z troch uchádzačov si vyberie ministerka
Zdielať na

Špecializovaný trestný súd bude mať nového šéfa, z troch uchádzačov si vyberie ministerka

BRATISLAVA / Špecializovaný trestný súd by mohol mať nového predsedu už po lete. Podľa výberovej komisie, ktorá počas dňa vypočúvala troch prihlásených kandidátov, sú na riadiacu funkciu vhodní všetci prihlásení sudcovia. O post sa uchádza doterajší šéf špecializovaného súdu Michal Truban a dvaja súčasní sudcovia, ktorých poznáme z rozhodovania v tých najznámejších súdnych prípadoch.

Všetci traja uchádzači o post šéfa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vo výberom konaní uspeli. Ako povedal predseda výberovej komisie Roman Greguš, najviac bodov v rámci konania získal sudca Ján Hrubala, nasledoval jeho kolega Ján Buvala a tretí skončil doterajší šéf ŠTS Michal Truban. Posledné slovo pri výbere šéfa ŠTS má ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Na výber spomedzi odporučených kandidátov má 30 dní.

Kolíková v tejto súvislosti pre médiá uviedla, že medzi uchádzačmi sú silní kandidáti. „Určite sa budem rozhodovať aj na základe toho, čo vyplynie z výberového konania,” povedala ministerka s tým, že predseda ŠTS by mal byť osoba organizačne schopná a takisto odborne zdatná. Nevylúčila pritom, že s kandidátmi sa bude chcieť aj osobne rozprávať. Dodala, že meno nového šéfa súdu by malo byť známe v septembri.

Hrubala momentálne pôsobí ako predseda Sudcovskej rady ŠTS. Medzi svoje priority zaradil pravidelné porady sudcov, pracovné stretnutia so sudcami Najvyššieho súdu SR, ktorý je odvolacou inštanciou pre ŠTS alebo napríklad zmenu stratégie komunikácie súdu navonok.

Buvala je členom senátu, ktorý pojednával napríklad kauzu zmeniek Mariana Kočnera. V rámci svojich priorít hovoril aj o zámere súd zjednocovať, keďže sudcovia na pracoviskách v Pezinku a Banskej Bystrici sa podľa neho časom odcudzili. "Chcem vylepšiť reputáciu justície vo verejnosti," vyhlásil Buvala. 

Truban bol šéfom ŠTS od roku 2015 do júna tohto roku a v rokoch 2007 až 2009 ho viedol ešte ako Špeciálny súd. Ako svoju prioritu označil nadviazanie na doterajšie pôsobenie, keďže súd je momentálne finančne aj personálne stabilizovaný.

Michal Truban je dlhoročný sudca a jeho meno aktuálne rezonuje aj pri obvinenom nitrianskom podnikateľovi Norbertovi Bödörovi. Práve Bödöra nezobral do väzby, čo v parlamente následne rozbehlo negatívne reakcie. Okrem iného aj preto, že obvinenie Bödöra je v súvislosti s úplatkárskou megakauzou Pôdohospodárskej platobnej agentúry, s ktorou sudcova rodina mala podpísanú zmluvu.

Sudca uviedol, že zaujatí nebol, preto sa z rozhodovania nevylúčil a aj o Bödörovej väzbe by rozhodol rovnako. "Ja som uvedené skutočnosti náležite vyhodnotil a nevidel som dôvod sa cítiť zaujatý," reagoval Truban. 

Do pôsobnosti ŠTS spadajú prípady zločineckých skupín, úkladných vrážd, korupcie alebo extrémizmu. Súd sídli v Pezinku, pracovisko má aj v Banskej Bystrici. Tam sídlia sudcovia pre prípravné konanie súdu, ktorí rozhodujú napríklad o väzobnom stíhaní obvinených. Po tom, čo sa doterajšiemu predsedovi Michalovi Trubanovi skončilo začiatkom júna jeho funkčné obdobie, vedie súd podpredseda Roman Púchovský.

Nového šéfa má aj Najvyšší súd SR: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy