Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko ako jediná krajina v Európe neschválila látku z marihuany. Tá by mohla pomôcť v liečbe
Zdielať na

Slovensko ako jediná krajina v Európe neschválila látku z marihuany. Tá by mohla pomôcť v liečbe

BRATISLAVA / Slovensko je jedinou krajinou v Európskej únii, ktorá má látku kanabidiol, čo je extrakt konope, v zozname omamných a psychotropných látok. Ministerstvo zdravotníctva už pripravilo novelu, ktorá ju zo zoznamu drog vyradí. Následne povolí jej používanie ale výhradne v medicíne a v kozmetike.

"Treba zdôrazniť, že v tomto prípade nejde o samotnú konope ale kanabidiol. Je to len jedna látka, ktorá sa v konope vyskytuje," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.


Aj keď v okolitých štátoch kanabidiol alebo CBD predávajú v obale na ktorom je obrázok rastliny cannabis podľa odborníka na drogy je vedecky dokázané, že kanabidiol nespôsobuje eufóriu ani závislosť."Kanabidiol je extrakt z cannabisu a je vyextrahovaný tak, že nemá žiadny vplyv a účinky ako užívanie marihuany. Je to bezpečné a je faktom, že preto ho všetky štáty v Európe povolili," povedal doktor Ľubomír Okrúhlica.  "Jeho využitie bude len v medicíne a kozmetike," dodáva Eliášová."Bolo vedecky dokázené, že pomáha pri epilepsií, niektorých duševných poruchách a aj iných diagnózach," uviedol Okrúhlica.

Skúsenosti má aj detská neurologička Zuzana Stanovičová: "Ja osobne mám aj detských pacientov aj dospelých epileptikov. Zo svojej skúsenosti tento liek nepreferujem, nevyhľadávam ani ho neodporúčam. Jednu pacientku mám, ktorej dieťatko je ťažko poškodené, postihnuté, má epileptické záchvaty a mamička si zohnala tento liek. Uvádza, že sa má lepšie,epileptické záchvaty má menej."

Čo na to poslanci?

V každom prípade na Slovensku doteraz nič čo súvisí s marihuanou v parlamente neprešlo. Rozdielne sú aj názory poslancov.

"Toto už dávno zaradené malo byť. Dúfame, že to parlamentom prejde," myslí si Janka Cigániková z SaS.

"Je to látka, ktorá môže byť zneužitá na výrobu drog, druhá moderná vec je, že sa dá využiť na lekárske účely. Ja som v tomto konzervatívny, obávam sa toho, že by to mohlo byť zneužité," uviedol poslanec za Smer-SD Marián Kéry.

"To, čo má byť zaradené, je čistá molekula, ktorá je používaná v medicíne aj v iných štátoch. Zákon si najprv pozriem, bude o ňom diskusia vo výbore a potom sa rozhodnem," skonštatovala Anna Záboská z Kresťanskej únie, ktorá patrí pod poslanecký klub OĽaNO.

"Nemá návykové účinky, obávané účinky marihuany a preto by som to čo najmenej spájala s touto látkou, aby sme nepoškodili procesu legalizácie samotnej účinnej látky," vyjadrila sa Andrea Letanovská zo strany Za Ľudí.


"Pokiaľ je táto látka povolená vo všetkých členských krajinách EÚ, nevidím dôvod aby Slovensko bolo ako jediná krajina spiatočnícke,"  myslí si nezaradený poslanec Richard Raši. 


Okrúhlica už za minulej vlády ministerke Kalavskej túto tému nadhodil.  "Aj odborne argumentovali boli za ale politicky to neprešlo. Toto je téma vždy viac politická ako medicínska," nazdáva sa odborník.
"Sme v rámci Európskej únii jediní, ktorí ju má v zozname omamných a psychotropných látok," uzavrela hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

Novela je vo finálnej verzií a do medzirezortného pripomienkového konania pôjde už v auguste.

Konopné akcie hýbu aj finančným trhom. Viac v reportáži Richarda Juriša:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy