Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rady a tipy pre cestovateľov: Tieto suveníry z dovolenky si do kufra radšej nepribalte
Zdielať na

Rady a tipy pre cestovateľov: Tieto suveníry z dovolenky si do kufra radšej nepribalte

BRATISLAVA / Suveníry, alkohol, pochúťky a oblečenie – to je to, čo si najčastejšie nosíme z dovolenky. Obľúbené sú aj suveníry typu “ čo vyplavilo more”, ktoré nás ale môžu dostať do problémov. Aké predmety si z dovolenky rozhodne do kufrov pribaliť nemôžete, a či existujú vôbec nejaké výnimky, vďaka ktorým si do obývačiek prenesiete kus exotiky? Niektoré veci by vás mohli vyjsť poriadne draho.

Na dovolenke je množstvo lákavých predmetov, ktoré by sme si najradšej so sebou zobrali domov. Nie vždy ide len o obyčajnú magnetu či mušľu. Bez toho, aby sme to vôbec vedeli, sa nám môže stať, že si do batožiny pribalíme napríklad chránený druh mušle, a to značí len problémy. 

Čo si so sebou nesmiem v žiadnom prípade priviezť z dovolenky?

"Veľmi často sa colníci stretávajú v batožine cestujúcich s koralmi. Z výrobkami z krokodílej či hadej kože, s tradičnou čínskou medicínou," vyjadrila sa Drahomíra Adamčíková hovorkyňa colného úradu Bratislava. 

Určite neodporúčame pribaliť si do kufra :
• koraly
• výrobky z morských korytnačiek, niektorých druhov mušlí 
• kožené výrobky z chránených druhov zvierat,
• tradičnú čínsku medicínu (ktorá môže obsahovať časti tiel ohrozených druhov živočíchov a rastlín)
• šperky zo slonoviny
• dažďové palice z kaktusov
• náramky z pancierov korytnačiek
• kožené doplnky z krokodílej alebo hadej kože
• kožušiny z mačkovitých šeliem (tiger, leopard, jaguár).

Sú ale aj suveníry, ktoré si s výnimkou odniesť z dovolenky môžete:

Bez potreby špeciálnych povolení si môžete doviezť:
• najviac 3 dažďové palice z kaktusov čeľade opunciovitých (Cactaceae)
• najviac 4 exempláre mŕtvych spracovaných krokodílov (Crocodylia), okrem mäsa a poľovníckych trofejí
• najviac 3 ulity krídlatca veľkého (Strombus gigas) n najviac 4 exempláre morských koníkov (Hippocampus)
• najviac 3 lastúry čeľade Tridacnidae s hmotnosťou, ktorá nepresiahne 3 kilogramy dohromady
• 125 g kaviáru v individuálne označenom obale

Alkohol, cigarety, potraviny

Obľúbené sú aj cigarety a alkohol rôznych druhov, ktoré na Slovensku zväčša ani nenájdeme. Tu si treba dať pozor na počet kusov a mililitre. "Na limity si treba dávať pozor pri dovoze tovaru neobchodného charakteru z tretích krajín, teda mimo EÚ. V prípade cigariet si je povolený dovoz 200 kusov na osobu. Čo sa týka alkoholu, môžete si z tretích krajín doviezť bez platby cla 16 litrov piva, 4 litre tichého vína či 2 litre destilátu s obsahom alkoholu do 22 percent," informovala Adamčíková. 

"Do EÚ je zakázané dovážať mäso, mlieko a výrobky z nich (okrem sušeného mlieka pre dojčatá, potravín na výživu dojčiat a špeciálnych potravín alebo špeciálneho krmiva pre zvieratá potrebného zo zdravotných dôvodov). Do EÚ môžete doviezť mäsa, mlieka a výrobkov z nich, len ak pochádzajú z Faerských ostrovov, Grónska alebo Islandu a ich hmotnosť nepresahuje 10 kilogramov na osobu. Takisto je povolený napríklad dovoz kávy - max. 500 gramov alebo 200 gramov kávového extraktu a esencie alebo čaju - max. 100 gramov alebo 40g čajového extraktu a esencie," poznamenala Adamčíková. 

Značkové oblečenie a fake

Veľkým lákadlom je aj kúpa oblečenia, ktoré sa veľmi nápadne podobá na to značkové. Hoci stojí o stovky eur menej, môžete oň ľahko prísť. "Ak príslušníci finančnej správy majú podozrenie z porušovania práv duševného vlastníctva, sú oprávnení tovar zaistiť. So skutočnosťou oboznámi majiteľa ochrannej známky, ktorý vyhodnotí, či je tovar skutočne napodobeninou originálnych výrobkov."

Finančná správa sa riadi aj pravidlami, ktoré platia pre dovoz značkového oblečenie z krajín mimo EÚ. "V prípade leteckej dopravy môže byť oslobodený tovar od cla a dane do výšky 430 eur. Pre osoby mladšie ako 15 rokov do výšky maximálne 150 eur," upozornila hovorkyňa CÚ Bratislava. 

Viac sa dozviete v rozhovore TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy