Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Novodobý problém v uliciach. Počet úrazov na elektrických kolobežkách sa zvyšuje
Zdielať na

Novodobý problém v uliciach. Počet úrazov na elektrických kolobežkách sa zvyšuje

BRATISLAVA / Pokračujeme novodobým problémom - úrazmi na kolobežke. Ich počty sa každodenne zvyšujú a tak najväčšia Univerzitná nemocnica v Bratislave začína zbierať dáta o úrazoch na elektrických kolobežkách. Najčastejšie sú to zlomeniny, vyvrtnutia a úrazy hlavy. Pod pády sa podpisuje rýchlosť. Platná vyhláška pritom dovoľuje kolobežkárom jazdiť po chodníkoch iba rýchlosťou chôdze a nesmú pritom ohroziť chodcov.

"Začali sme sledovať počet zranení v súvislosti s novými kolobežkami," informuje primár v UNB Július Hodosy. Požiadali ich o to ortopédi. "Najčastejšie úrazy, ktoré to spôsobuje sú zlomeniny predlaktia, zápästia, kľúčnej kosti, ale aj poranenia hlavy, úrazy hrudníka a dochádza k zlomeninám, ktoré sú s posunom, a tie väčšinu prípadov treba operovať," dodáva Hodosy. 

Dáta začína zbierať okrem nemocnice aj magistrát hlavného mesta. "Pre mesto to znamená, že budeme vedieť efektívne nastaviť pravidlá, ktoré mesto vytvára, a to napríklad, kde je najlepšie zaparkovať kolobežku alebo, kde naopak ju nesmie zaparkovať, alebo aby užívatelia využívali cyklo trasy a nie chodníky," vysvetľuje hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová. 

Vyhodnocovať budú aj bezpečnosť. "Z pohľadu bezpečnosti sa javí lepšia preprava napríklad na bicykloch s prídavným motorčekom," uviedol dopravný analytik Ján Bazovský. Povolenú rýchlosť kolobežky na chodníkoch upravuje vyhláška. "Na chodníku môžu jazdiť len rýchlosťou chôdze a nesmú pritom ohroziť chodcov," hovorí policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová. 

Finančné sankcie za nedodržanie rýchlosti na elektrickej kolobežke sú do výšky 50 eur.

A medzi ďalšie povinnosti vodiča elektrickej kolobežky patria:

- Nesmie požívať alkohol, s výnimkou jazdy v obci a na cestičke pre cyklistov, ak množstvo alkoholu v jeho organizme nepresiahne hodnotu 0,24 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu pri vyšetrení dychovou skúškou prístrojom alebo 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti vyšetrovanej osoby pri lekárskom vyšetrení zo vzorky krvi plynovou chromatografiou," 

- Smie na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny jazdiť len osoba staršia ako 15 rokov;

- Na jednomiestnej kolobežke s pomocným motorčekom nie je dovolená jazda viacerým osobám

Súvisiace články

Najčítanejšie správy