Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia začala s náhodnou kontrolou na hraniciach, dôvodom sú zvýšené obavy z koronavírusu
Zdielať na

Polícia začala s náhodnou kontrolou na hraniciach, dôvodom sú zvýšené obavy z koronavírusu

SLOVENSKO / Policajti v týchto hodinách náhodne zastavujú autá, ktoré prechádzajú cez naše hranice. Na všetkých hraničných priechodoch prebieha 24 hodinová policajná akcia. Dôvodom sú stúpajúce čísla pozitívne testovaných ľudí s ochorením Covid-19. Rozhodol o nej ústredný krízový štáb.

Policajti začali s náhodnými kontrolami od 15-tej hodiny. "Zámerom akcie je náhodnou a nepravidelnou kontrolou zistiť aktuálny pohyb osôb a motorových vozidiel najmä na vnútorných hraniciach, aby prípadné prijaté ďalšie opatrenia v boji proti šíreniu ochorenia Covid-19 boli správne a cielene nastavené," vysvetlila hovorkyňa ministerstva vnútra Barbara Turošová. 

Policajti si aj na hraničnom priechode s Rakúskom zapisovali každé auto, ktoré prechádzalo cez naše hranice. Počas náhodných kontrol sa vodičov pýtali, odkiaľ a kam cestujú a tiež ich informovali o tom, čo majú robiť v prípade, ak sa chystajú alebo by sa vrátili z krajín, ktoré nie sú na zozname tých menej rizikových.

Maďarská hranica 

Náhodné a nepravidelné kontroly budú v nadchádzajúcich 24 hodinách vykonávať policajti aj na hraničnom priechode Komárno - Komárom. Policajti vo viac ako 30 stupňovej teplote kontrolovali prichádzajúcich i odchádzajúcich. Ich prítomnosť na hraniciach vodičov neprekvapila.

Policajti kontrolovali aj taxíky, keďže z blízkeho letiska v Budapešti sa neraz pasažieri vracajú do susedného Komáromu vlakom. Väčšinou hranice prekračovali obyvatelia okolitého regiónu.

Keďže Maďarsko je susedná krajina, pri vstupe na Slovensko väčšina ľudí nahlasovala, že prichádzajú z Maďarska. To, či tam prišli z inej krajiny, nemali policajti možnosť overiť, a tak sa museli spoľahnúť len na ich pravdovravnosť.

Poľská hranica 

Policajti zastavovali autá aj na hranici s Poľskom. Pri kontrole odhalili policajti aj tých, ktorí cestovali z menej bezpečných krajín. 

"Ste povinní do piatich dní ostať doma v karanténe, nahlásiť sa na regionálny úrad. Už ste sa nahlásili? Čiže teraz, keď prídete domov, v povinnej karanténne 5 dní," upozorňoval policajt na hranici. 

Ukrajinská hranica

Policajná akcia prebieha aj na hraničných priechodoch s Ukrajinou. Situácia u nášho najväčšieho suseda sa totiž každým dňom viac komplikuje. Len za posledný deň pribudlo viac ako 800 nakazených. Medzi infikovanými sú mnohí lekári, a čo je prekvapujúce, pribúda aj počet chorých detí. Ukrajina nie je na zozname bezpečných krajín. Aktuálne tam počet chorých prekročil 50 tisíc.

Cieľom tejto akcie je zistiť intenzitu pohybu cestujúcich, aby prípadne ďalšie opatrenia boli správne a cielené. Ešte do 5. júla museli všetci cestujúci z Ukrajiny predložiť pri hraničnej kontrole negatívny test na COVID-19. Od pondelka to však už neplatí."Iba skontrolovali pas a zmerali mi teplotu," reagovali cestujúci z Ukrajiny. 

Počas nášho nakrúcania bol hraničný priechod úplne prázdny v oboch smeroch. Zvyčajne však tadiaľto prechádzajú Ukrajinci, ktorí pracujú na Slovensko alebo v iných štátoch EÚ. Slováci sú zatiaľ opatrní a k našim východným susedom sa nehrnú.

Policajno-bezpečnostná akcia bude na všetkých našich hraničných priechodoch trvať do soboty do 15-tej hodiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy