Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Materiálna pomoc im nestačí: Rodina, ktorá prišla pri požiari o dom, chce radšej peniaze
Zdielať na

Materiálna pomoc im nestačí: Rodina, ktorá prišla pri požiari o dom, chce radšej peniaze

GEMERSKÁ POLOMA / 41 ľudí, z toho 22 detí prišlo o strechu nad hlavou pri požiari rodinného domu v obci Gemerská Poloma pri Rožňave. Starostka v dedine vyhlásila mimoriadnu situáciu a početnej rodine ponúkla náhradné ubytovanie v obecných bytoch, a to aj napriek tomu, že nie všetci sú jej občanmi. To však odmietli. Rodine poskytuje samospráva celodennú stravu, materiálnu pomoc vo forme oblečenia, dreva, hračiek a aj hygienické potreby. Rodina by však radšej chcela peniaze.

"Začalo horieť, to už sa nedalo zachrániť, len sme utekali s deťmi holé, bosé boli," povedala Marcela, obyvateľka domu. Takto si na požiar domu spomína jedna z jeho obyvateliek. V dome bývalo 22 detí a 19 dospelých. "Nikde nebývame. Cez deň sme na dvore a v noci ideme do telocvične," vyjadrila sa Marcela.

V telocvični prespáva 41 ľudí už štvrtú noc. Napriek tomu, že im obec poskytuje stravu aj materiálnu pomoc, musela tu zriadiť aj občianske hliadky. "Zháňali si alkohol, cigarety, keď sme ich upozornili, že v telocvični takéto spôsoby nie sú prípustné jednoducho sa pobrali celá 40 členná rodina a odišli," prezradila starostka obce Lillian Bronďošová.

Samospráva vyhlásila dobrovoľnú zbierku na materiálnu pomoc, do ktorej sa zapojilo viac ako 60 rodín z Gemerskej Polomy. Pomáha tiež susedná obec, ale aj červený kríž či Úrad splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity. Provizórny sklad je zriadený v miestnej hasičskej stanici. "Rodina individuálne príde podľa potrieb. Zoberú topánočky, oblečenie pre seba a deti a tiež hygienické potreby a hračky," vyjadrila sa Bronďošová.

Obec pomohla aj s drevom, ktoré bude potrebné na opravu strechy. Každý deň zabezpečuje nákupy na celodennú stravu, početná rodina má k dispozícii aj sprchy či sociálne zariadenie. "Všetko majú. Čo potrebujú, to majú. Ja som toho svedkom," zdôraznila sociálna pracovníčka obce Magdaléna Ferenčíková. "Ponúkli sme im aj nájomné obecné byty, ktoré máme v obci Nižná Slaná, to odmietli zásadne," prezradila Bronďošová.

Rodina však tvrdí, že materiálnu pomoc až tak nepotrebuje. Dôležitejšie je niečo iné. "Financie. Hocijaké financie," povedala Marcela. Obec tejto rodine pomáha ako môže. Vyčistiť dom po požiari by si ale mali sami. Počas návštevy štábu TV JOJ však žiadnu aktivitu nikto nevyvíjal.

"Požadovali toto od obce, ale samozrejme musia byť oni v prvom rade iniciatívni a urobiť si toto sami," povedala starostka obce. "Príčina požiaru je v štádiu vyšetrovania, ale nie je vylúčená manipulácia s otvoreným ohňom," uviedol Martin Kaprál, riaditeľ OR HaZZ RV.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy