Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vytiahli "zbrane" proti komárom, v Komárne prvýkrát aj biologické
Zdielať na

Vytiahli "zbrane" proti komárom, v Komárne prvýkrát aj biologické

JUŽNÉ SLOVENSKO / Na juhu Slovenska po roku opäť vytiahli proti nim zbrane. V Komárne prvýkrát aj biologické - vo forme bielkoviny z baktérie. Hovoríme o boji proti komárom, ktoré síce k tomuto mestu patria, ale nie sú vítané. Na to, aby zahynuli ešte vo fáze lariev, je však potrebné na deň presne načasovať aplikáciu bio prípravku.

"Okres Komárno má veľmi veľa kilometrov tokov, minimálne 1 000 kilometrov a v mnohých častiach Slovenska ak neboli pripravení, ak neskoro začali, tak budú mať veľké problémy s komármi," uviedol parazitológ Nasir Jalili. 

Veľké suchá, keď sa komáre nerozmnožujú, znížili ostražitosť mnohých. Po intenzívnych dažďoch sa to môže vypomstiť. V Komárne prvýkrát aplikujú biologickú látku, granule, do vôd, bažín a kaluží. Ale k tomu, aby zastavili vývoj lariev komárov vo vode, majú iba dva dni. 

Treba to monitorovať, my sme tento rok, mesto nemalo na ten monitoring peniaze, takže sme to v podstate len tak intuitívne minulý týždeň začali," priblížil Tibor Sóos zo spoločnosti Sting Invest. 

"Veľakrát tieto materiály sú zo zahraničia, nevedeli sme presne, či vieme zabezpečiť tento rok bio likvidáciu," povedal primátor Komárna Béla Keszegh. 

Situácia sa zmenila v júni, keď priši dažde. Vývin larválnych štádií komárov sa skrátil na 5-7 dní. Mnohé okresy na to neboli vopred pripravené. Napriek tomu, že mali návrhy z minulého roka, aby začali monitorovať s odborníkmi, to nestačí, že niekto raz pôjde do prírody," upozornil Nasir Jalili. 

Komárno zabezpečilo biologickú likvidáciu lariev na 62 hektároch liahníšť. Kým u nás si ničenie komárov platia samosprávy, napríklad v Maďarsku to dotuje štát. "Celý tento proces je 3 až 4x drahší ako chemický postrek, v tých vyspelejších krajinách to robia dobrovoľníci, lebo zhruba 2-3 dni trvá, keď to treba nasypať do týchto bažín," vysvetlil Soós. 

Len v Komárne vyčlenili na reguláciu komárov 25 tisíc eur. V prípade potreby pribudnú aj ďalšie prostriedky. "Treba riešiť celý región, my to riešime v Komárne, v Iži to už neriešia, môžeme striekať a aplikovať hocičo, nebude to efektívne," skonštatoval Keszegh. 

Okrem biologického ničenia komárov v Komárne využívajú naďalej aj chemický postrek. "Ľudia to nezbadajú, lebo koho 1 komár poštípe, aj tak bude kritizovať," dodal Soós. 

Hrozí nám kalamita komárov? Odpoveď zisťoval Anton Adamčík: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy