Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obavy po hrozivej tragédii vo Vrútkach narastajú. Minister školstva prezradil prvé zmeny
Zdielať na

Obavy po hrozivej tragédii vo Vrútkach narastajú. Minister školstva prezradil prvé zmeny

VRÚTKY / Po tragickom útoku v škole vo Vrútkach sa učitelia cítia ohrození, rodičia sa zasa boja o svoje deti. Celá spoločnosť preto čaká na to, či vláda prijme opatrenia na zvýšenie bezpečnosti na školách. Minister školstva prezradil prvé technické zmeny. Premiér však vidí veľký nedostatok skôr v podchytení a liečení duševne chorých ľudí na Slovensku.

"Mali by sme sa najmä týmto smerom vydať, aby ľudia ktorí duševnými chorobami trpia, aby sa nebáli navštíviť lekára, aby boli pod kontrolou," vyjadril sa premiér Igor Matovič. Zvýšenie bezpečnosti na školách Igor Matovič ale podporí. O to ho žiadajú aj učitelia. "Neraz sme hovorili, že učitelia sa cítia ohrození vo svojom povolaní. Tie podmienky v školách sa oveľa zhoršili ako boli voľakedy, sú nebezpečnejšie," povedala predsedníčka Združenia základných škôl Alena Petáková. "Som otvorený maximálnej ochrane života v akejkoľvek forme. Vymyslíme spôsob, aby sa to do budúcna nestalo," vyjadril sa  Matovič.


Ministri vnútra a školstva priznali, že o nových bezpečnostných opatreniach na školách vedú intenzívnu debatu. Podľa Romana Mikulca nápadov majú viacero. Branislav Gröhling prezradil, že aktuálne sa zamýšľajú nad zmenami po technickej a preventívnej stránke. "Môžme diskutovať o tom, či na dverách budeme mať gule z vonkajšej strany. Alebo či budeme riešiť nejaké mreže, alebo vstupné dvere," povedal Gröhling.

"Je to na analýzu toho, aby sa alokovali finančné prostriedky na také technické zabezpečenia, bezpečnostné systémy tam, kde to najviac bude treba," skonštatovala bývalá ministerka vnútra Denisa Saková. Minister školstva chce tiež preventívne rozšíriť projekt Teachers. "Kde budeme robiť školenia ohľadom bezpečnosti pre 8 a pol tisíc učiteľov," prezradil Gröhling.

Nie sú ale vylúčené ani legislatívne zmeny. "Či pôjdeme aj do nejakej úpravy legislatívy, to naozaj treba rozobrať trošku detailnejšie," zhodnotil minister vnútra Roman Mikulec. "Musíme skôr investovať financie, aby sme získali personál do škôl, ktorý bude zabezpečovať ochranu a bezpečnosť žiakov," povedal Gröhling.

Minister školstva ale upozorňuje aj na nedostatok školských psychológov. Na základných školách ich je podľa neho len 14 percent a na stredných školách iba 18. Okrem toho v hre ostávajú aj SBS-ky na školách, po ktorých volajú pedagógovia. "Uvidíme k čomu dôjdeme. Možno na konci si povieme áno, že SBS-ky," vyjadril sa Matovič. "Akékoľvek technické riešenie musíme riešiť aj z pohľadu financií, že rozprávame o 6 až 9 tisíc subjektov na celom SR," skonštatoval Gröhling. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy