Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obchodný reťazec v Bratislave začína s recykláciou fliaš a plechoviek. Odmenou bude krajšie sídlisko
Zdielať na

Obchodný reťazec v Bratislave začína s recykláciou fliaš a plechoviek. Odmenou bude krajšie sídlisko

BRATISLAVA / Aj keď zálohovanie jednorazových fliaš odložili poslanci na rok 2023, jeden z reťazcov začína s ich recykláciou už teraz. Vo svojich dvoch prevádzkach bude zbierať PET fľaše a plechovky. Zákazníkom však za to nebude dávať peniaze, ale vráti im to v podobe zelenšieho sídliska.

Čím viac budú separovať, tým viac zelene získajú. Plechovky alebo plastové fľaše môžu Ružinovčania premeniť aj na strom.Tie síce nebudú zálohované, ale LIDL sa zaviazal, že za každý takto odovzdaný obal venujeme mestskej časti Ružinov 10 centov na obnovu zelene v ružinovskom parku Ostredky.

"Zákazník pri nákupe plastovej fľaše alebo plechovky, neplatí za ňu zálohu,"  vyjadril sa generálny riaditeľ Lidl Matúš Gála.  

Jeden reťazec umožní zákazníkom v bratislavskom Ružinove prostredníctvom vrátnych automatov- na fľaše od piva a vína, recyklovať aj PET obaly a plechovky od nápojov. "My sa zaväzujeme za každú plastovú fľašu alebo plechovku venovať 10 centov na obnovu zelene tu v Ružinove," poznamenal Gála.  "Dúfam, že susedia z Ružinova čo najviac plastových fliaš a plechoviek do predajní na Trenčianskej a Ružinovskej ulici prinesú, pretože o to viac peňazí budeme mať na výsadbu zelene tu v Ružinove," uviedol Martin Chren, starosta MČ Ružinov. 


So zálohovaním PET fliaš a plechoviek sa plošne na Slovensku začne najskôr v roku 2023. "V Európe už minimálne 8 krajín tento systém zálohový má, posledná bola Litva v 2014. Takže my ideme v tej ďalšej vlne medzi prvými," uviedla Petra Csefalvayová, inštitút cirkulárnej ekonomiky. 


Pôvodne sa tak malo stať už v roku 2022. So zmenou prišlo samo ministerstvo životného prostredia v súvislosti s ochorením Covid-19. "Výber správcu, ktorý bude schopný efektívne prevádzkovať celý systém, nie je možné prerokovať v riadnom termíne tak, aby sme zálohovanie spustili v roku 2022. Na skutočne efektívnu prípravu systému treba čas, ktorý sme teraz získali. Možno aj na odstránenie nejakých zákonných nedostatkov," píše sa v stanovisku ministerstva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy