Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zo života v červenej zóne. Ľudia majú zo zdravotníkov pracujúcich v prvej línií strach
Zdielať na

Zo života v červenej zóne. Ľudia majú zo zdravotníkov pracujúcich v prvej línií strach

BRATISLAVA / Ako prežívajú a zvládajú svoju prácu zdravotníci, ktorí sú dennodenne v službe priamo v červenej zóne? Cítia sa bezpečne? Tento týždeň sme sa vám ukázali, ako to vyzerá a čo si musíte obliecť, keď vstupujete priamo do červenej zóny v bratislavskej Univerzitnej nemocnici, kde sú pacienti s podozrením alebo s potvrdeným ochorením COVID 19. Dnes vám chceme ukázať, kto sú ľudia z prvej línie.

Červená zona. Miesto, kde ako pacient vôbec nevidíte, kto sa o vás stará. Nakláňa sa nad vami človek len v akomsi skafandri a zo sestier, sanitárov či lekárov nevidíte nič len oči. Je to nepríjemné, opisuje Leonard, ktorý toto oddelenie už opustil. "Prvé dni to bolo také divné až občas také strašidelné, keď som sa zobudil, že sú tam sestričky a boli zaobliekané, že som sa zlakol. Potom, keď som tam bol už asi desiaty deň tak som si na to zvykol. Už to bolo také štandartné, že také príšerky," povedal. Bol to práve tento mladík, kto dojal svojou zvláštnou prosbou celé oddelenie.

"Náš najmladší 19 ročný pacient mi písal, že aby som mu poslala fotky ľudí, ktorí sa o neho starali, aby vedel ako vyzerajú," povedala vrchná sestra Zuzana Varjasiová. "Áno aj na facebooku som v kontakte s niektorými pani sestričkami už a chystáme sa aj na zmrzlinu," dodal Leonard.


Aby sa medzi sebou zdravotníci v službe spoznali, majú prezývky na chrbte. "Treba si napísať to meno, ako na futbalovom drese," opísal lekár Štefan Laššán. Označenie červená zóna ale súčasne vyvoláva v ľuďoch taký strach, že dôsledky pociťujú ešte aj rodiny tunajšieho personálu. " Čo sa týka detí, tak kolegovia ich nechali doma na home-officoch, lebo v práci povedali, kde mama robí a mali strach," povedala Varjasiová. Dnes sa však cítia absolútne bezpečne a mrzia ich aj reakcie okolia, ktoré im pritom aj tlieskalo.

Na oddelení v Bratislavskej Univerzitnej nemocnici ležia pacienti samostatne na izbách a hoci vo väčšine prípadov sa iba čaká na to, či sa potvrdí alebo nepotvrdí COVID-19, pristupujú k nim akokeby sú pozitívni. "Pacienti, ktorí prichádzajú so zápalom pľúc, u mnohých z nich sa nedá dostatočne spolahlivo vylúčiť, či nemajú takúto infekciu. Tak preto vlastne minimálne na začiatku hospitalizácie sa nachádzajú tu," dodal Laššán. 

Miestnosť JIS-ky je momentálne prázdna. Aj keď zariadenia teraz cítia útlm, musia byť ale kedykoľvek pripravený keby prišla druhá vlna. "Prístrojové zariadenie nakúpite kedykoľvek ale podstatní sú ľudia. Tí ľudia musia byť na to školení," informoval lekár Laššán.

Upratovačky a upratovači, psychológ ale aj technik či kňaz, verejny zdravotník či opravár, keď sa tu niečo pokazí. Všetci títo musia mať na sebe špeciálny oblek. "Naozaj, ktokoľvek, kto sa tu nachádza treba poďakovať za jeho prístup," ďakuje Laššán. Rovnaké slová vraví aj Leonard: "Chcem sa hlavne poďakovať za ten prístup a ľuďom odkázať, že sa ich nemusia báť lebo sú to ľudia, ktorým môžme byť vďační ako to tu vyzerá a za naše zdravie a za naše životy," 

" U nás v červenej zóne žiadny kolega vyslovene nie je, že z donútenia," uviedol doktor. Všetci ktorým sme tlieskali, dnes síce neodkazujú ostaňte doma, ale odkazujú ostaňte disciplinovaní: "Ľudia musia pochopiť. Akékoľvek opatrenie sa prijme je pre ochranu ich samých."

Rodičia z pohraničných častí sú zúfalí. Lekári nechcú ošetriť ich deti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy