Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Niekto zakopal fľaštičky s neznámymi látkami do lesa. Armáda už pozná páchateľa
Zdielať na

Niekto zakopal fľaštičky s neznámymi látkami do lesa. Armáda už pozná páchateľa

TRENČÍN / Látky, s ktorými cvičia vojenskí chemici armád NATO mali legálne zlikvidovať. Namiesto toho 150 fľaštičiek s neznámymi látkami zakopali do lesa. K incidentu, ktorý vyšetrujú policajti aj armáda, došlo pri vojenskom útvare v Zemianskych Kostoľanoch. Armáda už vie, kto je zodpovedný a aj to, čo sa v nádobách nachádzalo.

Chemické látky podľa najnovších zistení zakopali v lese vojaci. "Končilo práve vtedy cvičenie a v rámci cvičenia vo večerných hodinách skupina vojakov zakopala neznáme látky," uviedol náčelník generálneho štábu OSSR Daniel Zmeko.

Zakopali ich hneď za plotom centra výnimočnosti – areálu, kde chodia cvičiť vojaci armád aliancie NATO. Tí pracujú s reálnymi bojovými otravnými a chemickými látkami. Podľa doterajších zistení vojaci konali na pokyn svojho nadriadeného.

"Došlo k protiprávnemu konaniu, environmentálny trestný čin," pokračuje Zmeko. "Vzhľadom na charakter vojenského objektu je tu dôvodné podozrenie, že ide o jedovaté látky, možno aj zbrane," myslí si bývalý kriminalista Matej Snopko.

"To je najväčší problém, ak zbrane boli zakopané pod zem. V našom regióne sme už unavení z toho, že niekto takýmto spôsobom spôsobuje záťaž," povedal poslanec Trenčianského samosprávneho kraja Michal Ďureje. Na mieste zasahovala armáda, hasiči, aj policajti. Tí zaistili 150 nádob s neznámymi látkami. Vyšetrovanie ešte neukončili.

"Po zabezpečení dôkazov bude vo veci rozhodnuté," uviedla hovorkyňa trenčianskej polície Danka Adámiková. Zatiaľ, čo policajti ešte prípad vyšetrujú, armáda už vie nielen to, kto je páchateľom, ale to, aké látky do lesa zakopal.

"Jednalo sa o tzv. testery, ktoré sa používajú pre špecialistov chemického vojska na oboznámenie sa s vôňou a konzistenciou prípadne bojovej chemickej látky," vysvetlil Zmeko. Na základni po tomto incidente prijali prísne opatrenia a nakladanie s chemickými látkami dôkladne kontrolujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy