Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bratia Hochschornerovci ostali bez práce. V športovom centre polície skončili
Zdielať na

Bratia Hochschornerovci ostali bez práce. V športovom centre polície skončili

BRATISLAVA / Bratia Hochschornerovci patria medzi najúspešnejších vodných slalomárov v histórii tohto športu. Trikrát za sebou boli olympijskými víťazmi a trikrát za sebou sa stali aj majstrami sveta a Európy. Dnes sú však bez práce. V športovom centre polície skončili, pretože sa ich miesta zrušili. Či budú pokračovať vo vodnom zjazde, na ktorý presedlali, keď ich disciplína debl-kanoe vypadla z programu olympijských hier, je otázne.

Hneď ako sme skončili na stredisku, tak sme zaradení na úrade práce. Proste si nájdeme niečo také, čo budeme robiť.Skončenie pôsobenia bratov Hochschornerovcov v Športovom centre polície z oboch strán riešili napokon právnici. Päťnásobní majstri sveta, sedemnásobní európski šampióni a trojnásobní olympijskí víťazi dostali výpoveď."Jednoducho niekto chcel, aby sme skončili, tak vybavili u ministerky aby zrušila naše dve miesta. Lebo iným spôsobom nevedeli inak ukončiť spoluprácu," povedal Peter Hochschorner.


Stanovisko ich dnes už bývalého zamestnávateľa dostala televízia Joj písomne:

Športové centrum polície ukončilo pracovnoprávny vzťah s bratmi Petrom a Pavlom Hochschornerovcami, nakoľko disciplína C2, v ktorej súťažili bola po OH v Riu v roku 2016 vyradená z programu olympijských hier, čo malo za následok postupné rušenie tejto disciplíny aj na ďalších medzinárodných podujatiach, ako sú MS, ME alebo Svetové poháre. Táto situácia nás veľmi mrzí, pretože obaja dosiahli pre Slovensko množstvo hodnotných výsledkov, no my ako stredisko vrcholového športu musíme podporovať predovšetkým športovcov s najvyššími ambíciami na najväčších športových podujatiach – olympijských hrách, majstrovstvách sveta a Európy.

​Trojnásobní olympijskí víťazi tvrdia, že majú jedno šťastie, že im dal otec ako malým chlapcom do ruky kladivo, a tak sa ťažkej práce neboja. Petra sme našli v autodielni, kde sa už niekoľko rokov venuje svojej obľúbenej činnosti, okrem opráv aj reštaurácii historických vozidiel. "Paľo sa viacej venuje stavbárskej činnosti, jeho to viacej baví, niečo okolo dizajnu." uviedol Peter.


Uživiť sa tým dá, navyše od štátu dostávajú rentu za olympijské medaily. "Tá renta nám samozrejme uľahčila trochu život."  dodal trojnásobný olympijsky víťaz.

Na tú ale nemajú nárok športovci, ktorí na  olympijáde medailu nezískali. Eva Ódorová, ktorá ukončila kariéru pred niekoľkými dňami patrí medzi nich. Stolnotenisová reprezentantka, účastníčka dvoch olympiád sa na to pripravovala, ukončila viaceré kurzy, urobila si trénerskú licenciu. "Ja mám takisto až 40 rokov. Viac ako 30 rokov som sa venovala stolnému tenisu. V tomto veku, keď chcete aj nejaké zamestnanie začať robiť, určite je to náročné," posťažovala si bývalá vrcholová športovkyňa.


Pripraviť vrcholových športovcov na život i prácu po skončení aktívnej kariéry sa snažil už dvakrát riešiť aj Slovenský olympijský a športový výbor."Avšak záujem zo strany športovcov nebol taký, aký sme očakávali. Teraz je ďalšia iniciatíva od komisie športovcov SOŠV, kde by rada zorganizovala vzdelávacie kurzy pre vybraných 20 športovcov. V priebehu tohto alebo budúceho roka by sme takéto semináre zorganizovali," povedal Boris Demeter zo športového oddelenia slovenského olympijskeho a športového výboru. 


Hochschornerovcom, ktorí chceli športovú kariéru ešte o niekoľko rokov natiahnuť vďaka zjazdu na divokej vode, však všetko skomplikovala aj pandémia, ktorá tento rok zrušila súťaže. "My sme chceli ukončiť kariéru doma, na majstrovstvách sveta, ktoré majú byť budúci rok. Preto sme chceli aby nás podržali na stredisku. Uvidíme,či vôbec budú nejaké preteky doma a možno to takto nejak ukončíme do stratena," uzavrel Peter.

Takto sme spoločne prežívali príchod bratov po olympíjskych hrách z Londýna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy